Ga naar hoofdinhoud

Overbrugging innovatieve MKB-bedrijven populair

Startups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven maken goed gebruik van de speciaal voor hen opgestelde regelingen voor overbruggingsleningen en –kredieten. Sinds deze regelingen zijn opengesteld (op 29 april) hebben ruim 1000 bedrijven een overbruggingslening aangevraagd via COL. Daarnaast kwamen in diezelfde week 21 aanvragen binnen voor een overbruggingskrediet via Topps. Samen vertegenwoordigt dit een waarde van meer dan 500 miljoen euro.

Dat meldt Invest-NL. Het gaat om de regelingen Corona-overbruggingslening (COL) en het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (Topss).

De COL is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb’ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door het coronavirus.

COL: ‘Nood blijkt hoog’

Het kabinet heeft voor de COL in eerste instantie 100 miljoen euro uitgetrokken. De ruim 1000 bedrijven die een COL-aanvraag deden, vroegen in één week tijd totaal 385 miljoen euro aan. Dit bedrag overtrof zelfs de verwachting van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die deze regeling uitvoeren.

“Dat het aangevraagde bedrag voor de COL nu al bijna 4 keer zo groot is geeft aan dat de nood bij innovatief NL hoog is”,reageert Rinke Zonneveld (directeur InnovationQuarter) namens de ROM’s.

Een grove inschatting op basis van de eerste beoordelingen is dat 50 tot 60% van de aanvragen zal worden toegekend. Dat zou betekenen dat de 100 miljoen euro al ‘op’ is op basis van de aanvragen in de eerste week, aldus Zonneveld.

Topps-regeling

De Topss financiering wordt verstrekt in de vorm van een converteerbare lening en gebeurt altijd met betrokkenheid van andere professionele investeerders.

In de eerste week kwamen voor Toppss dus 21 aanvragen binnen bij Invest-NL. De totale financieringsbehoefte van deze aanvragen bedraagt ruim 130 miljoen euro. Invest-NL gaat de aanvragen inhoudelijk beoordelen en zal bij een positieve beoordeling maximaal 50% van de financiering voor rekening nemen.

Over COL

De Corona-OverbruggingsLening (COL) is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19.

Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en TechLeap.nl met ook nauwe betrokkenheid van Invest-NL. Op verzoek van EZK verstrekken de ROM’s overbruggingsleningen tussen de 50.000 en 2 miljoen euro.

Meer informatie over COL

Over Topss

Met Topss wil Invest-NL de beschikbaarheid van risicokapitaal voor innovatieve start- en scaleups waarborgen. Topss-aanvragen kennen een ondergrens van 2 miljoen euro. De TOPSS financiering wordt verstrekt in de vorm van een converteerbare lening en gebeurt altijd met betrokkenheid van andere professionele investeerders.

Meer informatie over Topps

Aanvragen?

Meer informatie over de brugfinanciering van COL en Topps en aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven