Orderportefeuille metaal daalt fors • Metaal Magazine
Nieuws

Orderportefeuille metaal daalt fors

De orderportefeuille van MKB-metaalbedrijven neemt in rap tempo af. Ondanks het feit dat de sector zich kenmerkt door relatief lange orderportefeuilles, is de omzet bij bijna de helft van de bedrijven afgenomen. De gemiddelde omzetafname bedroeg ongeveer 30%. Toch wordt de grootste klap na de zomer verwacht. Dat meldt Koninklijke Metaalunie op basis van eigen onderzoek onder de leden.

Eind maart (week 13) zag 57% van de ondernemers van MKB-metaalbedrijven een afname van de orderportefeuille. Vorige week (week 15) lag dat al op zo’n 70%.

In week 13 bemerkte 37% van de ondernemers gedurende de twee weken daarvoor een afnemende omzet, terwijl 63% dat (nog) niet merkte. In week 15 gaf 48% aan dat in de twee weken daarvoor de omzet was gedaald, terwijl het percentage dat dat niet merkte daalde naar 52%.

Problemen in bedrijfsvoering

Zo’n 83% van de Metaalunie-leden ondervindt momenteel problemen in de bedrijfsvoering vanwege de coronacrisis, gaven zij vorige week aan. Twee weken daarvoor ondervond 86% er problemen van.

Meerdere ondernemers verwachten dat de grootste problemen zich pas na de zomer zullen voordoen, wanneer de orderportefeuille is opgedroogd.

Grootste zorgen

De afnemende orderpositie is op dit moment dan ook de grootste zorg van de deelnemende bedrijven. Eind maart was dit voor een derde deel het geval, vorige week is dat toegenomen tot 57%.

Een ander probleem dat door steeds meer ondernemers genoemd is de liquiditeitspositie. Het aandeel ondernemers dat dit als grootste zorg ziet is toegenomen van 5% naar 14%.

Een probleem dat voor de ondernemers kleiner wordt, is de ziekte onder het personeel. Dit ging van 14% naar 6%. Het aantal ondernemers dat géén problemen verwacht neemt ook af: van 25% naar 6%.

Ondersteuning? Vooral NOW

Een op de drie bedrijven geeft aan gebruik te maken van overheidsondersteuning. Verreweg het grootste deel (bijna een derde van de bedrijven) geeft aan NOW te hebben aangevraagd. En nog eens de helft van de bedrijven verwacht dat zij dit binnenkort zullen gaan doen.

Een maatregel die eveneens veel wordt genomen, is de afbouw van de flexibele schil. Nu heeft al 30% van de respondenten dit gedaan en nog eens een derde van de ondernemers verwacht dit de komende week te doen.

Aanvraag extra krediet

Een andere maatregel is het aanvragen van extra krediet (16%). Ook hebben meer bedrijven uitstel van belastingbetaling aangevraagd en wordt er door meerdere bedrijven met het personeel gesproken over het opnemen van vrije dagen. 5% verwacht vast personeel te moeten gaan afbouwen.

Koninklijke Metaalunie heeft haar leden in week 13 en week 15 een korte vragenlijst voorgelegd. Doel is om met de uitkomsten, de politiek en andere bij het MKB-metaal betrokken partijen inzicht te geven in de economische gevolgen van het coronavirus.

Lees ook:

Dossier corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven