‘Oppervlaktebehandeling komt onder druk’ • Metaal Magazine
Nieuws

Industrieel oppervlaktebehandelend Nederland luidt de noodklok in de komende Metaal Magazine. Europese en Nederlandse Klimaat- en energieambities zijn torenhoog, duurzaamheid is hot, maar sommige ambities staan haaks op de achterliggende gedachte. Zonder nuancering komt oppervlaktebehandeling hierdoor onder druk te staan.

Als het aan de Europese Commissie – en ook de Nederlandse overheid – ligt, wordt Europa een klimaatneutraal werelddeel, dat de voor de mens ‘slechte’ stoffen heeft verbannen en op hernieuwbare energie draait. Europa wil komend decennium vol inzetten op onder andere windenergie.

‘Stijgende verbazing’

Op de Noordzee verrijzen grote windmolenparken, met windmolens tot enkele honderden meters hoog. “Maar hoe voorkom je daar corrosievorming als je alleen nog maar natuurlijke stoffen mag gebruiken”, vraagt Egbert Stremmeler, directeur Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (Vereniging ION), zich af in vakblad Metaal Magazine.

Hij zegt eerder dit jaar met stijgende verbazing de Clean Energy Summit van de Europese Commissie te hebben gevolgd. “De plannen staan bol van ambities. Iedereen weet wat we moeten doen. Maar hóe we dat moeten doen, daar hoor je niemand over.”

‘Niet-natuurlijke stoffen nodig’

“De windmolens op zee conserveren wordt wel een dingetje als je alleen nog natuurlijke stoffen wilt gebruiken. Als je iets wilt beschermen tegen de natuur, moet je stoffen gebruiken die het natuurlijke degeneratieproces stoppen of op zijn minst afremmen, dus die niet natuurlijk zijn.”

“In Nederland heeft elk ministerie zijn eigen doel, maar een gezamenlijk doel ontbreekt. Ondertussen moet de werkvloer het maar uitzoeken.”

‘Risico’s accepteren’

“Elke keuze heeft gevolgen voor iets anders.” Dat speelt volgens hem bij alle SVHC-stoffen (Substances of Very High Concern).

“Er wordt teveel gekeken naar één enkele stof en niet naar het totale proces.” De samenleving moet in zijn ogen bepaalde risico’s accepteren, omdat oppervlaktebehandeling verduurzaming op andere vlakken mogelijk maakt, zoals windmolens en zonnepanelen voor hernieuwbare energie.

Hij gaat in het artikel onder meer in op PFAS en chroomtrioxide die juist bijdragen aan verduurzamen.

‘Technologie voor circulair is er nog niet’

Behalve het willen vermijden van elk risico, schuilt ook een probleem in overregulering. Maar hij steekt ook de hand in eigen boezem. Hij vindt dat de industrie niet met één mond spreekt.

Het tempo waarin de politiek veranderingen wil afdwingen, ligt te hoog, stelt hij. “We moeten bezig zijn met circulaire oplossingen, maar de technologie daarvoor hebben we nog niet”, zegt Stremmelaar.

Lees zijn verhaal in de nieuwe Metaal Magazine die vrijdag 4 juni uitkomt (premium).

Word abonnee!
Adverteren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven