Opnieuw 48-uursstaking Fokker Elmo • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Opnieuw 48-uursstaking Fokker Elmo

(foto: FNV)

FNV Metaal kondigt opnieuw een 48-uursstaking aan bij Fokker Elmo in Hoogerheide. Deze staking wordt gehouden op 25 en 26 april. FNV Metaal eist dat de werknemers van Fokker Elmo uit Hoogerheide eenzelfde verplaatsingsregeling krijgen als hun collega’s bij Fokker Landing Gear uit Helmond. Eerder was hier ook al voor gestaakt. 

“De Fokker-directie komt niet tegemoet aan onze eisen”, zegt FNV Metaal-bestuurder Jan Meeder. “Op de een of andere manier wil de directie nog steeds niet inzien dat het hier gaat om gelijke waardering, ongeacht waar je werkt binnen Fokker.”

“We hebben eerder een gelijke regeling afgesproken, maar de directie vond en vindt het blijkbaar normaal om daarna iets extra’s te doen voor mensen bij Landing Gear als het hen uitkomt”, stelt hij.

“Ze zeggen tegen de mensen bij Elmo, dat ze hier niets extra’s gaan doen, want Elmo-mensen zijn makkelijker te vervangen. Maar alle Elmo-mensen zetten zich elke dag weer in voor een goed resultaat, dus het is nogal respectloos om je er als werkgever zo even van af te willen maken.”

‘Actiebereidheid blijft groot’

De actiebereidheid onder de leden blijft volgens hem groot. “Sterker nog: die is alleen maar gegroeid de afgelopen periode. Het wordt nu echt hoog tijd dat de directie een gelijkluidende regeling voor alle getroffen Fokker-werknemers met ons afspreekt.”

GKN Fokker liet vorig jaar maart aan de vakbonden weten dat zij de vestigingen in Helmond en in Hoogerheide wilde sluiten, om uiteindelijk alle activiteiten onder te brengen bij Fokker in Papendrecht.

Vervolgens werd er voor de ruim 1.000 getroffen werknemers een ‘verplaatsingsregeling’ afgesproken, die bestaat uit een vertrek- en een transferregeling.

‘Extra afspraken’

Onlangs bleek de Fokker-directie met de ondernemingsraad, buiten de bonden om, extra afspraken te hebben gemaakt voor de werknemers van Fokker Landing Gear uit Helmond.

“Dit alles blijft natuurlijk te gek voor woorden”, zegt Meeder. “Dit pikken onze leden bij Fokker Elmo echt niet.”

“Wij blijven een gelijkwaardige behandeling en een gelijkluidende regeling eisen voor alle Fokker-werknemers. Het gaat tenslotte om duizenden euro’s per werknemer meer aan compensatie voor de verhuizing naar Papendrecht.”

GKN Aerospace heeft wereldwijd ongeveer 15.000 medewerkers. De locatie Fokker Papendrecht zal uiteindelijk werk gaan bieden aan ongeveer 1.800 werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven