Oplosmiddelvrij lakken met EMB • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oplosmiddelvrij lakken met EMB

EMB-technology is nu zeven jaar bezig met de ontwikkeling van poedercoatmachines voor het poedercoaten van vlakke substraten door middel van de EMB-techniek (Electro Magnetic Brush) techniek. Met deze techniek is het mogelijk om met relatief hoge snelheid een goed instelbare en gelijkmatige poederlaag aan te brengen op bijna elk gewenst vlak materiaal.Aluminium, staal, glas, keramiek, hout, papier en verschillende soorten kunststof kunnen met EMB gelakt worden.

De beschikbaarheid van de EMB-technologie maakt een groot scala aan nieuwe innovatieve mogelijkheden voor het toepassen van poedercoating mogelijk omdat tot dusver de beperkte dikte nauwkeurigheid van de conventionele technieken een beperkte factor was voor het aanbrengen van poeders op vlakke materialen. Nu, vanwege het feit dat EMB een zeer gelijkmatige en instelbare laagdikte ( tussen 2 micrometer tot 120 micrometer) mogelijk maakt, zal deze beperking voor de applicatie van poeders verdwijnen en de weg vrij maken om meer oplosmiddelhoudende laktoepassingen te vervangen. Een korte film hieronder laat de draaiende machine zien met een start- en stopprocedure

 

 

Contactloos

Andere karakteristieken van de techniek zijn eveneens  gewenst voor vele coating-applicaties. Het lakken met EMB is contactloos en elimineert daarom de risico’s van oppervlaktedefecten in de lak. Verliezen van substraat en poeder zijn vrijwel nihil omdat het start /stop-gedrag van het proces maar enkele centimeters substraatlengte kost en het proces geen overspray kent. Daardoor is EMB een schoon proces in vergelijking met conventionele poederapplicatie-methoden. Het omstellen naar ander materiaal, substraatbreedte en/of andere kleur kan binnen enkele minuten, hetgeen een groot voordeel is ten opzichte van bestaande lakprocessen. Daarnaast is de geringe vloerruimte van een EMB-installatie belangrijk voor de integratie in bestaande installaties. De machine kan gebouwd worden voor materiaal breedtes van 10 mm tot 1650 mm voor zowel flexibele als rigide materialen.

 

EMB-poedercoatingmachine

Sinds februari 2011 is er een EMB-poedercoatingmachine beschikbaar bij EMB-technology in Eerbeek. Met deze machine kan de techniek en de mogelijkheden getoond worden aan geïnteresseerde bedrijven. Ook kunnen klant specifieke applicaties met deze machine getest en verder uitontwikkeld worden. Deze machine heeft ook met succes een demo gedraaid op het 8ste NIR symposium bij Adphos in Duitsland. De machine stond hier opgesteld met een in-line NIR(Near Infra Red) droger om de aangebrachte poedercoatinglaag op een aluminium baan te smelten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven