Opleidingspas IndustryID start • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Opleidingspas IndustryID start

FedAcademie is gestart met IndustryID. Met dit persoonlijke vakopleidingspaspoort kunnen werknemers in technische functies hun gevolgde opleidingen online laten registeren. Werkgevers en opdrachtgevers kunnen door het pasje uit te lezen, direct zien wat de competenties van technici zijn die aan hun installaties werken. Ook is inzichtelijk wat de gevolgde leerpaden zijn en hoe de werkgever verder kan helpen in de weg naar een leven lang leren.

Technologieën veranderen continu, en in een razendsnel tempo, vertelt André Baakman, verenigingsmanager FedAcademie, de stichting achter IndustryID. Om hierop in te spelen is het essentieel dat de beroepsbevolking tijdig en regelmatig nieuwe skills aanleert en bestaande verbetert.

Daarom is het in technische en industriële sectoren een must geworden om een leven lang te leren. “Met een systeem dat een helder overzicht biedt van de bestaande en gewenste skills, kunnen technische werknemers geholpen worden bij hun loopbaanontwikkeling.”

Daarmee wordt de Nederlandse concurrentiepositie in de techniek versterkt. Daarnaast biedt het werkgevers de kans om personeel te binden en te boeien.

Hulp bij werving en selectie

Het opleidingspaspoort is gepresenteerd in het ROVC TechCenter in Ede.

IndustryID helpt werkgevers en opdrachtgevers bij de werving en selectie van personeel dat ingehuurd of aangenomen wordt. Ook kan het als hulpmiddel dienen bij scholing van het personeel. 

“Met IndustryID willen we een leven lang leren in de techniek een impuls geven”, zegt FedAcademie-voorzitter Arjan Coppens.

Leerpad transparant

“Het leerpad wordt inzichtelijk en transparant, en daarmee ook de competenties en gevolgde opleidingen. Doordat vervolgens alleen mensen met de juiste kennis werken aan technische installaties, verhogen en verbinden we kwaliteit en veiligheid in het industriële proces.”

IndustryID is een pasje dat de werknemer of zzp’er met zich meedraagt en waarmee al zijn gevolgde opleidingen, trainingen en certificaten op een simpele manier in zijn online profiel vastgelegd en bijgehouden kunnen worden.

Via NFC-chip of QR-code

Door de NFC-chip of QR-code op de IndustryID-pas te laten scannen, kan hij of zij ook een (potentiële) werkgever of opdrachtgever online zijn of haar opleidings- en competentieprofiel laten inzien.

“Het vormt daarmee een industrieel toegangsbewijs, waarmee de werknemer of zzp’er aan opdrachtgevers en werkgevers kan aantonen aan welke installaties hij of zij deskundig en veilig kan en mag werken.

Bovendien krijgt de gebruiker met dit systeem een veel beter inzicht in haar of zijn gevolgde leerpad, geeft Marc Vissers, bestuurslid van de FedAcademie, aan.

Opleiders die meedoen vullen na een succesvolle afronding van een opleiding of training het IndustryID van de cursist aan, zodat hij of zij daarna kan aantonen deze training of opleiding te hebben behaald.

Competenties om werk uit te voeren

Voor werkgevers en opdrachtgevers biedt IndustryID de garantie dat de medewerkers voldoende competenties en opleidingen hebben om specifieke werkzaamheden kwalitatief en veilig uit te kunnen voeren, aldus Vissers.

“De extra controles van IndustryID geven bijvoorbeeld zekerheid over authenticiteit van gevolgde opleidingen, dat vooral bij het aannemen van nieuwe medewerkers van grote meerwaarde is.”

Welke competenties nog trainen

Bovendien kan de werkgever samen met zijn medewerkers bepalen welke competenties nog getraind kunnen worden.

Ook geeft de werkgever de klanten van het bedrijf de garantie dat de medewerkers bepaalde werkzaamheden aan bijvoorbeeld technische installaties kwalitatief en veilig kunnen uitvoeren.

Minimale downtime

Voor de plantmanager biedt IndustryID de zekerheid dat de mensen die werken aan het machinepark de competenties hebben. Dit kunnen zowel eigen onderhoudsmedewerkers als ingehuurde krachten zijn.

Een dergelijk systeem voorkomt minimale downtime, en een maximale kwaliteit en veiligheid op de installatie, geven de initiatiefnemers aan.

Privacy gewaarborgd

Met het paspoort kan de werknemer zich identificeren. De privacy is gewaarborgd omdat hij of zij zelf bepaalt wie en op welk moment iemand toegang krijgt tot en inzage heeft in zijn of haar pas.

Er staat ook niets op het pasje zelf, dus als het pasje kwijt is, kan het direct worden ontkoppeld.

Industriebreed toepasbaar

Het opleidingspaspoort staat of valt met de mate waarin opleiders, werknemers en werkgevers het initiatief omarmen.

Er zijn al diverse opleiders die IndustryID gebruiken om de opleidingen van hun cursisten te registreren.

Partijen die aan IndustryID meedoen zijn op dit moment technische opleiders van Alfagomma, Bosch Rexroth, Hydroflex, Lenze, Pirtek, Powerflex, SMC, Van Meeuwen en de trainingsinstituten ROVC en Gatch.

De komende maanden zullen steeds meer bedrijven, technische opleiders en trainers en brancheorganisaties aanhaken bij dit industrie-brede initiatief, aldus FedAcademie

Het systeem zal in hun ogen in de toekomst in alle industrieën en branches toepasbaar worden. Volgens Coppens zijn er al diverse contacten met opleiders en bracheorganisaties, ook in de metaal.

“We zijn met heel veel mensen aan het praten”, geeft hij aan. Wel wordt eerst gefocust op hydrauliek, pneumatiek en ‘connected industries’ (elektrische aandrijvingen, plc-techniek, servo-aandrijvingen).

Ook in metaal?

Maar omdat het een industrie-breed initiatief is kunnen alle sectoren en technologieën hieraan meedoen.

“Als Koninklijke Metaalunie zegt dat ze ook mee willen doen, stellen wij het portaal ter beschikking”, antwoordt Coppens op vragen van MTL Metaal Magazine.

“Dan maken ze Metaalunie-pasjes met QR-codes. Daar staan we voor open. Wij zijn een stichting en we zijn industrie-breed.”

Er is een Nederlandse, Belgische en Europese versie en er komt ook een Engelse versie van IndustyID. Ook wordt gedacht om het pasje onder te brengen bij digitale wallet-apps, als Apple Wallet, Wallet-cards en Stocard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven