Opening nieuwe productielijn bij Stertil • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Opening nieuwe productielijn bij Stertil

Rondleiding tijdens de opening bij Stertil

Afgelopen vrijdagmiddag vond de officiële opening plaats van de laatste fase van het ‘Masterplan Modernisering’ bij Stertil in Kootstertille, Friesland. Stertil produceert met name hefbruggen voor het zware segment zoals vrachtwagens en bussen. De officiële opening werd verricht door de heren Jorritsma  (commissaris van de Koning in Friesland) en Bijlsma (algemeen directeur van Stertil).

 

Volgens directeur Bijlsma in zijn openingstoespraak, gaat ook de globalisering niet voorbij aan de Stertil Group. “De meeste van onzen klanten bevinden zich in het buitenland. We hebben veel klanten in Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Australië. Bovendien hebben we verder geïnvesteerd in verkoopvestigingen in Turkije en Brazilië. Maar de globalisering raakt ons ook op het gebied van concurrentie uit andere landen en de prijsdruk die er ontstaat. Maar wij kunnen ons onderscheiden door onze producten. Door te herontwerpen, te standaardiseren en te gaan werken met modules kunnen we de productie gewoon in Nederland houden. Daartoe hebben we wel diverse miljoenen euro’s moeten investeren in de productie.”

 

Op het buitenterrein stonden hefkolommen opgesteld
Op het buitenterrein stonden hefkolommen opgesteld

Anticyclisch geïnvesteerd

De beslissing om het Masterplan Modernisering uit te gaan voeren, werd al voor 2007 genomen. Toenmalig Commissaris van de Koningin, Ed Nijpels, opende in 2007 de eerste fase van de nieuwe productie. Er werden toen onder meer drie lasrobots in werking gesteld. In 2008 nam Stertil een Amerikaanse producent van hefbruggen over, waardoor het bedrijf beschikte over een productiefaciliteit in Amerika. “Ook wij werden geraakt door de economische crisis in 2009,” legt Bijlsma uit. “Toch besloten we om anticyclisch te investeren. Ze kochten we een lasersnijmachine en werd uitbesteed werk teruggehaald en in huis gedaan. De derde fase van de modernisering werd in 2012 afgerond, waarbij er vijf automatische laslijnen in werking werden gesteld en de lay-out van de productie werd gewijzigd.”

Stertil
Oppervlaktebehandeling bij Stertil (foto’s: Paul Quaedvlieg)

  Ergonomie

De vierde en tevens laatste fase van de modernisering, werd vorige week in gebruik genomen. Hier worden de hefbruggen onder andere gespoten, geassembleerd en getest. Bijlsma: “De assemblageafdeling bouwt nu de mobiele hefkolommen in een constante lijn. We zitten nu op zo’n zestien hefkolommen per dag, maar willen dit gaan verhogen naar twintig stuks per dag. Daarnaast bouwen we nog de echt zware hefbruggen van het type Skylift, Ecolift en Diamond Lift. We hebben vooral geïnvesteerd in een betere lichtinval en ergonomie voor de medewerkers. Zo beschikken we over diverse manipulatoren en een geautomatiseerde testunit, waarop elke hefbrug wordt getest.”

 Maakindustrie

Bijlsma beschikt met de nieuwe productielijn nu over één van de modernste productiefabrieken van hefkolommen en hefbruggen. “We zijn nu sterker uit de crisis gekomen. Het laat zien dat de maakindustrie belangrijk is voor Nederland en dat dat besef nu ook doordringt in Den Haag.”

Commissaris van de Koning Jorritsma, haakte daarop in: “Ik ben blij dat Stertil gekozen heeft voor modernisering van de productie in plaats van outsourcing naar het buitenland. Eind vorige eeuw heeft de politiek veel fouten gemaakt door de maakindustrie deels uit Nederland weg te halen. Maakindustrie heeft nu echter de toekomst in Nederland.”

 Open Huis

Na het openingsritueel, konden de gasten en het eigen personeel de nieuwe productie bekijken. Op het buitenterrein stonden diverse Skylift hefkolommen met daarop een truck met beladen aanhanger van Hamer, een scharnierende bus en in een overdekte hal stonden nog diverse andere hefbruggen voor het publiek opgesteld. Op zaterdag hield Stertil Open Huis voor het publiek.

 (bron: TTM)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven