Openbare WerkPlaats 5 jaar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Openbare WerkPlaats 5 jaar

De Openbare WerkPlaats (OWP) bestaat 5 jaar. Gestart als werkplaats is het uitgegroeid tot aanbieder van diverse ambachtelijke cursussen in Amsterdam en creatieve broedplaats die tijdelijke werkplekken aanbiedt. Mensen die willen starten met een eigen metaalbedrijf kunnen hier de grondbeginselen leren en ruimte en faciliteiten huren.

“Juist in de opkomende maakindustrie en met de herwaardering van het ambacht heeft de OWP een platform gecreëerd waar men elkaar weet te vinden en versterken”, zeggen de eigenaren Remco van der Vecht en Stijn van den Ende.

De OWP biedt geïnteresseerden de kans om producten of prototypen te ontwerpen, uit te proberen, te maken en te repareren, zonder direct te hoeven investeren in dure machines of een eigen permanente werkplek.

Diverse machines

“Wij hebben een compleet ingerichte metaalwerkplaats met MIG-, TIG-, elektrode-, punt- en autogeen lasapparatuur”, vertelt Van der Vecht.

“Er is een conventionele draaibank en freesbank, een handmatige wals en een zetbank. Verder hebben we een elektrische pijpenbuiger, 2 afkortzagen, een schuurband, een (hand)plasmasnijder en diverse kolomboren. Binnenkort hopen we een professionele klemtafel te kunnen plaatsen.”

“Allemaal ‘ouderwets’ maar professioneel spul”, zegt hij, “ideaal voor de productie van enkele stuks of kleine series.” Het gaat dus niet om een (CNC-gestuurd) machinepark, maar zo nodig heeft de OWP wel contacten met bedrijven met CNC-machines in het eigen netwerk.

“Of je nu starter, zzp’er of eigenlijk bureautijger bent. Je betaalt alleen als je onze faciliteiten nodig hebt”, zeggen Van der Vecht en Van den Ende. Zij zien in een steeds meer gedigitaliseerde samenleving, nog altijd ruimte en noodzaak om producten eerst ‘ouderwets’ met de hand te maken.

Conventionele machinale werkplaats

De OWP opende voorjaar 2013 aan de Cruquiusweg 78 met een eigen concept voor metaal- en houtbewerking, én een techniekafdeling, waar per dagdeel een werkplek met compleet uitgeruste conventionele machinale werkplaats gehuurd kan worden.

De eigenaren waren er van overtuigd daarmee aan te sluiten bij de behoeften van zowel de beroeps- als hobbymatige creatieveling. De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 1000 professionals, particulieren, ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars in Amsterdam en omgeving de plek weten te vinden. De diversiteit is volgens beiden enorm. 

’Synergie behalen’

Behalve het verhuren van werkplekken per dagdeel heeft de OWP ook ateliers te huur voor vaste huurders. Bedrijven als Indusigns en New Electric (winnaar van de DAM prijs 2016) hebben hun vaste werkplek gevonden op het terrein van de OWP.

“Het mooiste is dat we een plek hebben gecreëerd, waar zoveel verschillende mensen komen met allerlei mooie, gekke en unieke ideeën met prachtige eindresultaten als gevolg. Het is inspirerend voor iedereen die hier komt en het versterkt elkaar.”

Ambachtelijke cursussen

Daarnaast heeft de OWP zich in Amsterdam onderscheiden als plek voor het volgen van ambachtelijke, technische en doe-het-zelf-cursussen. Hierin heeft de OWP vanaf de start de samenwerking gezocht met de Volksuniversiteit in Amsterdam.

Het cursusaanbod is op dit moment gegroeid naar ruim 50 verschillende cursussen in zowel de Nederlandse als Engelse taal.

Lezersaanbieding

Het bedrijf heeft ook speciale cursus-aanbiedingen. Meer interesse? Stuur een mail naar de OWP, onder vermelding van ‘speciale lezersaanbieding Metaal Magazine’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven