Er is een nieuwe versie van de OPC UA voor bewerkingsmachines uitgebracht. Nu is het ook mogelijk om bestaande voorraadsystemen te integreren. Het verzamelen van belangrijke bedrijfsgegevens en KPI’s biedt verdere voordelen, meldt de VDW. Het is een belangrijke aanvulling die nodig is voor een brede invoering van deze technologie die bedoeld is voor open data-uitwisseling.
Op basis van OPC UA werken machinebouwers en hun klanten in een community (umati, oftewel universal machine technology interface) aan de bevordering en goedkeuring van open, gestandaardiseerde interfaces. De nieuwe versie (OPC UA voor bewerkingsmachines UA4MT) is uitgebracht door de Joint Working Group van de OPC Foundation, die wordt ondersteund door de VDW.
‘Belangrijke mijlpaal’
Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW, is verheugd over de vooruitgang: “Met de actualisering van de specificatie voor bewerkingsmachines hebben we weer een belangrijke mijlpaal bereikt. Dit zal het gebruik van de begeleidende specificaties in de toekomst nog aantrekkelijker maken en zorgen voor een grotere acceptatie onder industriële klanten.”
Naar een wereldwijde productietaal
Momenteel worden in hoog tempo talloze OPC UA Companion Specifications voor de machine- en installatietechniek ontwikkeld. Ze maken het mogelijk om open interface-standaarden op basis van OPC UA te gebruiken tussen machines, apparaten en software.
Deze worden onder leiding van de VDMA ontwikkeld tot een wereldwijde productietaal. Iets minder dan 50 van dergelijke specificaties zijn al gepubliceerd of worden momenteel ontwikkeld.
Eigen interne standaarden belemmering
Maar voordat de uitwisseling van gegevens via bestaande interfaces of systemen in nieuwe, open standaarden kan worden vertaald, moeten toekomstbestendige technologieën als OPC UA eerst breed op de markt worden ingevoerd.
Dit geldt met name voor het verzamelen van werkvloer- en machinegegevens (SFDC en MDC), die in de automobielindustrie goed ingeburgerd zijn. In de meeste gevallen passen de klanten echter hun eigen interne standaarden toe, wat een belemmering vormt voor een wijdverspreide standaardisering.
Bedrijfsgegevens en KPI’s
De nieuwe uitbreiding van de OPC UA for Machine Tools Companion Specification pakt dit dilemma aan. De eerste versie concentreerde zich op de wereldwijde monitoring van de status van bewerkingsmachines, terwijl de nadruk bij de volgende stap (versie 1.01.1) ligt op het verzamelen van belangrijke bedrijfsgegevens en key performance indicators (KPI’s). De update is nu beschikbaar op de umati website.
De diverse SFDC/MDC-systemen die door klanten worden gebruikt konden in de nieuwe versie worden meegenomen. Dat was mogelijk omdat er al veel vertegenwoordigers van bedrijven bij het proces betrokken waren. Zij deelden hun ervaring in alle verschillende SFDC/MDC-systemen die klanten gebruiken.
Opgenomen in KPI-extensie
Uiteindelijk zijn bijna alle parameters die momenteel in deze systemen worden gebruikt, opgenomen in de KPI-extensie. Dit maakt het mogelijk om gegevens van de werkvloer te gebruiken in een OPC UA-ecosysteem door middel van eenvoudige mapping of, tijdens een overgangsfase, ook vice versa.
Huidige initiatieven zoals het Catena-X automotive-netwerk wijzen duidelijk de weg naar geïntegreerde ecosystemen op basis van platforms die op middellange termijn de eigen installaties van bedrijven zullen vervangen, geeft de VDW aan.
Parameters in de nieuwe versie
De nieuwe versie is kort samengevat een aanvullend facet van de OPC UA voor Bewerkingsmachines (UA4MT) specificatie. Een facet is een groep van vooraf gedefinieerde parameters voor een specifieke toepassing. In de UA4MT breidt het facet KPI-monitoring het basisprofiel uit met parameters voor:
- Status van de machine
- Machine operating status
- Errors en waarschuwingen
- Noodzakelijke interventies door de machineoperator
- Efficiëntieparameters (tijdens levensduur geproduceerde onderdelen, teller bewerkte onderdelen, teller goede onderdelen)\
- Maintenance status van de machine (onderhoud, inspecties, reparaties, upgrades)
Volgende stappen: ‘pub-sub’
Nu deze mijlpaal is bereikt, heeft Dr. Alexander Broos, hoofd Onderzoek en Technologie bij de VDW, zijn zinnen al gezet op de volgende stappen, stelt de VDW.
“We zijn van plan om onze ‘umati-demonstrator’ in het vierde kwartaal van 2022 uit te breiden met publish and subscribe (‘pub/sub’)-technologie. Dit vereenvoudigt de koppeling van machines en software nog aanmerkelijk meer. Het verhoogt ook de toegevoegde waarde van de interfaces voor cloud-apparaten aanzienlijk”, aldus Broos.
Verdere toekomstige ontwikkelingen
Andere komende ontwikkelingen zijn energiemonitoring, job management en machine tending. Alle drie worden momenteel ontwikkeld door de OPC UA for Machinery-werkgroep in samenwerking met de VDMA als onderdeel van de harmonisatie-inspanningen.
Bovendien zal in de komende maanden een onafhankelijke werkgroep voor additive manufacturing worden opgericht. Verder is er een nieuwe subgroep uit de bestaande bewerkingsmachine-werkgroep opgericht voor vormtechnologie.
Live te zien tijdens beurzen
“We hopen demonstraties te kunnen geven op de komende beurzen”, zegt Schäfer. “Ons umati-connectiviteitsinitiatief laat de open data-uitwisseling in een tastbare vorm zien en speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol.”
De voordelen van een gemeenschappelijke wereldproductietaal voor de bewerkingsmachinebouw en haar klanten zijn live te zien tijdens een reeks internationale beurzen die in september van start gaan.
Umati heeft een eigen stand voor live demonstraties en ‘Meet the experts’-bijeenkomsten op IMTS in Chicago (12-17 september), AMB in Stuttgart (13-17 september) en Jimtof in Tokyo (8-13 november). Onder leiding van de VDMA zal umati ook op andere beurzen aanwezig zijn.
Lees ook:
Umati nu ook voor vision en robotics (6 april 2020)