Ga naar hoofdinhoud

Ook PMT verhoogt pensioenen

Na PME en andere grote pensioenfondsen heeft nu ook PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) besloten de pensioenen structureel te verhogen. Vanaf oktober geldt een pensioenverhoging van 1,29%.

Voor de gepensioneerden komt dit neer op een verhoging van de maandelijkse pensioenuitkering. Voor deelnemers betekent dit dat hun opgebouwde pensioen tot september 2022 wordt verhoogd.

Dit maakt dat aangesloten gepensioneerden er vanaf oktober voor het eerst sinds 2008 weer wat pensioen bij krijgen.

Oplopende rente zorgde ervoor dat het fonds er de laatste tijd een stuk rooskleuriger voorstaat. De verhoging is ook mogelijk omdat de overheid de regels tijdelijk wat heeft versoepeld, vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel.

‘Compenseert inflatie niet’

“We beseffen dat deze eerste verhoging van de pensioenen het verlies aan koopkracht bij de huidige inflatie niet compenseert”, zegt Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT.

“Maar we maken wel graag gebruik van de mogelijkheid om vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel eerder te mogen indexeren dan in het huidige stelsel. Daar hebben we immers zelf voor gepleit.”

“We hopen dat we na deze eerste verhoging in jaren ook op het reguliere moment van 1 januari de pensioenen kunnen verhogen, want de hoge inflatie slaat grote gaten in het huishoudboekje van onze gepensioneerden.”

‘Vermogen fors gestegen’

“PMT heeft de afgelopen jaren goede rendementen gehaald, waardoor het vermogen fors was gestegen”, zegt Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT. ‘Dankzij de forse stijging van de rente hebben we nu de ruimte om gebruik te maken van de soepelere regels voor indexatie.’

“Tegelijkertijd voelt het raar dat de dekkingsgraad stijgt, terwijl ons vermogen door de effecten van de rentestijging daalt.”

“We moeten ons nu voorbereiden op een al snel volgend nieuw besluit over indexatie per 1 januari 2023, waarbij we goed moeten kijken naar de ruimte die we nodig hebben voor een evenwichtige overgang naar het nieuwe pensioencontract, zoals we dat graag per 1 januari 2026 willen realiseren.”

PMT heeft ruim 220.000 gepensioneerden in het fonds. De verhoging betekent concreet dat een gepensioneerde met 700 euro per maand aan pensioen er structureel 9,03 euro per maand op vooruitgaat.

PME besloot vorige maand al de pensioenen ter verhogen met 1,29%. Deze verhoging is sinds 1 juli ingegaan.

Lees ook:

Bekijk veel gestelde vragen aan PMT

PME verhoogt pensioenen (23 juni 2022)

‘Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt, mogelijk indexatie’ (21 april 2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven