In navolging van andere metaalbewerkingsmethoden digitaliseert lassen eveneens. Daarnaast is in las- en snijtechnologie duurzaamheid de trend, evenals de opmars van cobots, mede ingegeven door het gebrek aan lassers. Dat meldt MTL Metaal Magazine in het nieuwste nummer.
Digitalisering van lassen hangt samen met de software, zei Frans Tollenaar, directeur Teqram, tijdens Schweissen und Schneiden in het Duitse Essen. Hier presenteerde het Nederlandse bedrijf 2 geautomatiseerde productiecellen voor stralen en slijpen.
Omdat software in de digitalisering een belangrijke rol speelt, is dit tijdens een beurs vaak niet makkelijk te (laten) zien.
Digitalisering ook bij het snijden
Ook in de verdere ontwikkeling van snijmachines speelt digitalisering een hoofdrol, stelt MTL Metaal Magazine in het artikel. Grote trend op softwarevlak is het werken met open systemen, stelt Nic Wouters van Mikrostep-dealer Wouters Cutting & Welding, voor koppelingen aan ERP-systemen
Aan bod komen verder nieuwe ontwikkelingen bij Yaskawa, Trumpf, Fronius, Q-Fin (met een gecombineerde machine), Translas (met een universele toorts), Valk Welding (met onder meer een 20-assige lasinstallatie) en nog veel meer.
Ook 3D-metaalprinten was in Essen vertegenwoordigd, waaronder voor het eerst MX3D uit Nederland (bekend van de eerste 3D-geprinte stalen brug in Amsterdam).
In MTL Metaal Magazine
Lees het hele artikel in het novembernummer van MTL Metaal Magazine