Online tool voorspelt levensduur tandwiel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Online tool voorspelt levensduur tandwiel

Igus komt met een nieuwe gratis online expert-tool die de levensduur van slijtvaste 3D-geproduceerde tandwielen berekent. Na drie invoerstappen krijgt de gebruiker binnen enkele seconden een concrete uitspraak over de levensduur van het slijtvaste component.

Hoe lang zal een geprinte tandwiel meegaan? Om deze vraag te beantwoorden, heeft igus nu de tandwiel-levensduurcalculator ontwikkeld voor haar 3D-geprinte tandwielen.

In sommige versnellingsbakken worden tandwielen gebruikt om koppel te veranderen of om door één of meer fasen te schakelen. Omdat vaak tandwielen met complexe spiraalvormige vertanding nodig zijn, die niet zonder hulpmiddelen ontworpen kunnen worden, heeft igus twee jaar geleden de tandwielconfigurator ontworpen.

Tandwielconfigurator

Deze configurator werd afgelopen jaar uitgebreid met de mogelijkheid om dubbele tandwielen in slechts enkele stappen te configureren.

De gebruiker hoeft slechts de specificaties van het gewenste tandwiel in te voeren, zoals de tandmodule, het aantal tanden, de breedte en de binnendiameter van het gat, waarmee automatisch een 3D-model weergegeven wordt, dat als STEP-bestand kan worden geëxporteerd.

Door het uploaden van het bestand naar de igus 3D-printservice, kan het geconfigureerde tandwiel direct bij igus worden besteld.

Het kan gaan om tandwielen, gemaakt via lasersintering van het high-performance, extreem slijtvaste kunststof iglidur I3, metaal of een andere kunststof

Tandwiel-levensduurcalculator

Om ervoor te zorgen dat de klant ook de levensduur van zijn slijtvaste tandwiel kan bepalen, heeft igus nu de tandwiel-levensduurcalculator ontwikkeld. Hiermee ontvangt de gebruiker in 3 stappen een concrete uitspraak over de levensduur en de toepassingsgrenzen van zijn tandwiel pairing.

Drie stappen

In stap 1 vult de gebruiker het aantal tanden, de breedte van de tandmodule van de tandwiel-pairing weer in. Daarbij is er keuze tussen iglidur I3 tandwielen, een metaal of een andere kunststof.

In stap 2, vraagt de tool om toerentallen en koppel van het grote of kleine tandwiel, afhankelijk van welk tandwielwaarden beschikbaar zijn.

Stap 3 dient om te arbeidscyclus van het geprinte tandwiel te bepalen, de bedrijfsmodus, de omgevingstemperatuur en de veiligheidsfactor.

Gebaseerd op de specifieke parameters, kan de nieuwe online tool de levensduur van het 3D-geprinte tandwiel in enkele seconden bepalen. Hierdoor is onderhoud vooraf voorspelbaar.

Draaitest

Het high-performance kunststof iglidur I3 is speciaal ontwikkeld voor de productie van slijtvaste componenten, zoals tandwielen via lasersintering. Het materiaal is abrasiebestendig en kent een lange levensduur, zoals aangetoond door een experiment in het eigen 3800 m2 grote laboratorium.

In dat experiment ging een tandwiel gemaakt van iglidur I3 de competitie aan met een POM spuitgegoten tandwiel en een POM bewerkt tandwiel in een draaitest bij 140°C bij een snelheid van 0,1 m/s en een koppel van 2,2 Nm.

Alle tandwielen hadden 30 tanden en een breedte van 16 mm. Terwijl het spuitgegoten tandwiel van POM al na slechts 4000 cycli defect raakte en het bewerkte POM tandwiel na 12.500 cycli, doorstond het iglidur I3 tandwiel bijna 20.000 cycli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven