Ondersteuning van machineleveranciers noodzakelijk voor toeleveranciers • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ondersteuning van machineleveranciers noodzakelijk voor toeleveranciers

Om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden en ten volle te kunnen profiteren van efficiencyverbeteringen, richten grote uitbesteders zich steeds meer op hun kerncompetenties. Daarmee wordt ook een andere rol verwacht van toeleveranciers. Zij moeten een actieve functie gaan vervullen bij product- en procesontwikkelingen.  Ter gelegenheid van de beurscombinatie Techni-Show en ESEF is tijdens een VIMAG-Forumdiscussie o.a. over de noodzaak voor meer ondersteuning gesproken.

Het aandeel in technologische ontwikkelingen verschuift meer naar de toeleverancier. Om hieraan tegemoet te kunnen komen, is ondersteuning van machine- en gereedschapsleveranciers noodzakelijk. Ervaren de Nederlandse toeleveranciers deze verschuiving ook en hoe bieden de machine- en gereedschapleverancier daarbij ondersteuning?

“In de praktijk blijkt een deel van de technologische ontwikkelingen inderdaad te verschuiven”, aldus Ben Filart van Brandt Fijnmechanische Industrie. “Sterker nog, men vraagt ook naar ondersteuning op het gebied van engineering. Wij hebben er bewust voor gekozen die specialistische kennis niet in-huis te halen maar wel via samenwerkingsverbanden aan te kunnen bieden.” Gijs Bender van Bendertechniek: “Vanuit de leveranciers is een belangrijke rol weggelegd voor gereedschapleveranciers. Met specialistische tools en dankzij continue innovatie kunnen zij de realisatie van de technologische ontwikkelingen goed ondersteunen.” Zijn er niet -zoals binnen de kunststofindustrie het geval is- samenwerkingen denkbaar tussen grondstofleverancier, matrijsbouwer, machineleverancier en producent? George Larsen van Unisign: “De situatie ligt daar anders. De kennis was verspreid over verschillende partijen. Tegenwoordig wordt verlangd dat men die kennis -al dan niet via samenwerkingsverbanden- in huis heeft. Wij komen daaraan tegemoet door een aparte afdeling die samen met klanten aan de tafel zit om technologische problemen op te lossen.” “Die samenwerking met klanten staat steeds nadrukkelijker centraal”, aldus Gijs Bender. “Samenwerking is nodig om als BV Nederland een positie te kunnen behouden of uit te bouwen. Dat geldt voor alle delen van de metaalindustrie.”

En gelukkig blijkt die samenwerking in de praktijk al vaak gestalte te krijgen. Ger van der Endt van Möller Metaal: “Wij focussen ons sterk op samenwerking met klanten om bijvoorbeeld nieuwe constructies of productiemethodes te ontwikkelen. In die onderlinge samenwerking ontstaan producten die maakbaarder of goedkoper zijn.”  

De VIMAG-Forumdiscussie is een initiatief van de Vereniging van Importeurs van Machines en Gereedschappen. De leden van de vereniging vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 1.500 producenten van apparatuur voor de metaalindustrie. Door hun rechtstreekse vertegenwoordiging en de jarenlange ervaring beschikken de VIMAG-leden over een onschatbare hoeveelheid kennis en deskundigheid. Die knowhow wordt nu ook via de forumdiscussie overgedragen. Tijdens de discussie passeren onder meer de stand der techniek, ontwikkelingen en aandachtspunten voor potentiële gebruikers de revue. De bijeenkomsten staan onder leiding van Reinold Tomberg, hoofdredacteur van Metaal Magazine en vinden plaats onder auspiciën van de PR-commissie van de VIMAG. Deelnemers aan de VIMAG-Forumdiscussie over de combinatie van Techni-Show en ESEF waren Gijs Bender van Bendertechniek (Veenendaal), Ben Filart van Brandt Fijnmechanische Industrie (Almere), Ger van der Endt van Möller Metaal (Hengelo) en George Larsen van Unisign (Panningen). Ook Arwen Obermeyer en Pieter-Dirk Waltheer van beursorganisator VNU Exhibitions Europe (Utrecht) waren bij de discussie aanwezig.

Voor een compleet overzicht van alle tot nu toe gehouden VIMAG-Forumdiscussies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven