Nieuws

Ondernemers industrie onveranderd positief

Het producentenvertrouwen in de industrie is in januari 2006 uitgekomen op 3,0. Daarmee zijn de industriële ondernemers ongeveer even positief als in december. Zij zijn deze maand positiever over hun toekomstige productie en hun voorraadpositie dan in december. Over hun orderpositie zijn zij echter minder tevreden. Het aantal ondernemers in de industrie dat personeel wil inkrimpen, is afgenomen.

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten in het eerste kwartaal van 2006 een verdere stijging van omzet en orders. Ook willen zij opnieuw meer personeel in dienst nemen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Industrie positiever over toekomstige productie
Het producentenvertrouwen in de industrie is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Het producentenvertrouwen in de industrie is in januari 0,4 punt hoger dan in december en gelijk aan november. Daarmee blijft het vertrouwen voor de vierde maand op rij relatief hoog. Voor een vergelijkbaar niveau moeten we terug naar het begin van 2001. Toen verkeerde Nederland in de laatste fase van de hoogconjunctuur.

De Nederlandse industriële ondernemers zijn in januari optimistischer over hun toekomstige productie. Dat geldt vooral voor de producenten van halffabrikaten. De ondernemers, vooral de producenten van investeringsgoederen, zijn ook iets positiever over hun voorraadpositie.Daarentegen beoordeelden de industriële ondernemers hun orderpositie negatiever. Dat geldt vooral voor de producenten van consumptiegoederen.

Industrie denkt minder aan afslanking
Het aanhoudend positieve producentenvertrouwen in de industrie leidt tot minder plannen om de werkgelegenheid in te krimpen. Nog maar 13 procent van de ondernemers wil het aantal personeelsleden verminderen, terwijl 9 procent verwacht de personeelsomvang in de komende drie maanden uit te breiden. Deze cijfers zijn de meest positieve sinds juni 2001.

Het aantal ondernemers in de industrie dat hogere prijzen verwacht blijft toenemen. In januari verwacht 23 procent van de ondernemers de verkoopprijzen te verhogen, terwijl 11 procent lagere prijzen verwacht. De producenten van investeringsgoederen en halffabrikaten verwachten per saldo hogere prijzen, terwijl de producenten van consumptiegoederen lagere prijzen verwachten.

Bezettingsgraad teruggelopenDe bezettingsgraad van de machines en installaties in de Nederlandse industrie is in januari 81,4 procent. Dat is een daling met 0,7 procent ten opzichte van oktober 2005. De bezettingsgraad in januari is de laagste sinds oktober 2003. De bezettingsgraad is vooral teruggelopen in de investeringsgoederenindustrie.

Ongeveer 18 procent van de ondernemers in de industrie ondervindt productiebelemmeringen. Onvoldoende vraag is net als in voorgaande kwartalen de belangrijkste oorzaak. Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het binnenland en op de Europese markt iets verbeterd. Zij verwachten meer omzet te halen in het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven