Ondernemers helpen elkaar bij veiligheidstraject • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ondernemers helpen elkaar bij veiligheidstraject

De VLK (vereniging lijmen en kitten) is gestart met het buddysysteem ‘Veiligheidsmaatje’. Leden helpen elkaar daarbij om de veiligheidsprestaties te bevorderen. Ondernemers houden een spiegel voor en ondersteunen elkaar bij verbetertrajecten. Begin 2018 zijn twee pilots uitgevoerd met het buddysysteem. Nu wordt het branchebreed uitgerold.

Veiligheidsmaatje is gestart door de VLK en de VVVF (vereniging voor verf en inkt). De basis voor het buddysysteem wordt gevormd door het veiligheidsbeheerssysteem dat de VVVF en VLK vorig jaar hebben gelanceerd in het kader van Veiligheid Voorop.

Uitsluitend voor leden

Het veiligheidsbeheerssysteem is op maat gemaakt voor de leden (midden- en kleinbedrijven) en is ook uitsluitend voor de leden beschikbaar.

Het buddysysteem vormt de brug tussen theorie en praktijk. Het veiligheidsmaatje gaat namelijk langs bij andere ledenbedrijven waarbij ze kennis en ervaring delen. Er wordt niet alleen gekeken naar technische installaties, maar ook naar de veiligheidscultuur en het veiligheidsmanagement.

'Het blijft maatwerk'

“Uiteindelijk blijft het maatwerk”, zegt Joost Scheepers, voorzitter van VVVF/VLK Expertteam Veiligheid Voorop. “Een veiligheidsmaatje houdt er rekening mee dat elk bedrijf anders is ingericht en dat bedrijven verschillen in de mate van volwassenheid in veiligheidsmanagement. Daarnaast kan een bedrijf specifieke vragen of prioriteiten hebben, daar houdt de buddy ook rekening mee.”

'Bedrijf bepaalt zelf tijdspad'

Bedrijven die een buddy op bezoek krijgen, bepalen dan ook zelf welke veiligheidsverbeteringen ze oppakken en het tijdspad waarin ze die aanpassingen gaan doorvoeren.

“De bedrijven zullen zelf moeten investeren in veiligheid, maar het VVVF/VLK Expertteam Veiligheid Voorop is er klaar voor om de bedrijven verder op weg te helpen met advies en instrumenten”, besluit Scheepers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven