Ondernemen met corona: Vermo • Metaal Magazine
Nieuws

Ondernemen met corona: Vermo

Gert-Jan Verbunt: "Nieuwe machines zijn een goede uitbreiding." (foto: Metaal Magazine)

Vermo Fijnmechanische Industrie in Helmond heeft voor deze maand nog voldoende te doen. “En voor de volgende maand zitten we al voor de helft vol, dus we mogen zeker niet klagen”, zegt directeur Gert-Jan Verbunt. “Al weten we natuurlijk nog niet wat de toekomst brengt.”

“Ik denk dat we nu 25-30% minder draaien dan voor de coronacrisis.

Het bedrijf zit met name in de hightech. “En die sector draait nog redelijk goed, al is op dit moment onbekend hoeveel projecten opdrachtgevers nog in de pen hebben.”

Hightech-keten

In de hightech besteden grote bedrijven als ASML werk uit aan bedrijven als KMWE en AAE en die besteden weer uit aan bedrijven als Vermo. “En als wij het druk hebben, besteden wij weer werk uit aan anderen. Juist die bedrijven hebben het nu moeilijk, omdat iedereen de eigen machines draaiende wil houden en dus klussen die voorheen werden uitbesteed nu zelf weer oppakt. Ik probeer overigens nog steeds uit te besteden, want je hebt elkaar ook na de coronacrisis gewoon weer hard nodig.”

‘Levering gaat best goed’

Ook over de levering van materialen, onderdelen en gereedschappen is Verbunt niet ontevreden. “We bestellen bij lokale leveranciers. Dat is nu soms wat lastiger, want niemand wil voorraad aanhouden. Een bestelling duurt dus soms iets langer, wellicht ook omdat zij het uit bijvoorbeeld Spanje, Italië of Duitsland betrekken. Maar ook op dit punt gaat het best goed.”

Allemaal aan de slag

Bij Vermo werken zo’n 30 mensen. Die zijn nog allemaal aan de slag. “Wel zijn er allemaal maatregelen genomen om veilig te kunnen werken”, aldus Verbunt, “zoals de anderhalve meter afstand, maar ook dat niet zo maar iedereen binnen mag komen.”

Verbouwing ‘on hold’

Het bedrijf zat nog midden in een verbouwing toen corona actueel werd. “Die hebben we maar even ‘on hold’ gezet. Allereerst omdat we nu geen mensen van buiten in het bedrijf willen hebben rondlopen. En bovendien omdat het de nodige kosten met zich meebrengt. Dan is het goed om eerst even te kijken hoe de komende tijd uitpakt.”  

Het bedrijf is ook bezig met een eigen clean room. “Die is nu half klaar. Daar hebben we ook al machines en spullen voor aangeschaft. Maar dat kunnen we weer snel oppakken als het weer beter gaat.”

Nieuwe machines

Verbunt heeft net voor de coronacrisis uitbrak een nieuwe Mazak Integrex i-200s met BMO-beladingsrobot en een CUT E 600draadvonkmachine aangeschaft en direct in gebruik genomen.

‘Uitstel geeft meer armslag’

“Dat is een goede uitbreiding. Voor deze geleaste machines hebben we – net als voor de andere machines die we geleast hebben – een half jaar uitstel van betalingen gehad. Mooi dat Societé Générale (SGEF) zo met ons meedenkt. Dat geef toch wat meer armslag.” En verder heeft de ondernemer direct NOW aangevraagd. “En dat is goedgekeurd.”

‘Niet ontevreden’

“We moeten nu met zijn allen afwachten hoe het de komende maanden gaat. Maar tot nu toe ben ik niet ontevreden.”

En u?

Hoe gaat u om met corona? Laat het weten:
Mail hoofdredacteur Tom van der Meer of bel 088 – 2944706.

Lees ook:

Dossier corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven