Ondernemen met corona: Nijdra Group • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ondernemen met corona: Nijdra Group

Het Panther Fusion systeem van Hologic bevat verschillende modules die Nijdra Group heeft geproduceerd. Het systeem wordt in laboratoria gebruikt voor PCR-testen voor het corona (Covid-19)-virus (foto Nijdra Group).

Nijdra Group uit Middenbeemster heeft de productie, vanwege het coronavirus, flink opgeschaald voor de diverse klanten uit de medische en biomedische industrie. De specialist in het bewerken van fijnmechanische onderdelen doet dit met onder meer bewerkingsmachines van DMG Mori. Eén van die machines moest zelfs in zeer korte tijd geleverd worden, met het oog op de corona-crisis.

“Hoogwaardige producten tegen concurrerende prijzen met korte levertijden zijn een handelsmerk van Nijdra”, zegt manager Dennis van Dijk. Dit is in zijn ogen ook de reden voor de hoge mate van klantentrouw.

“Natuurlijk betekent dit dat we vaak heel flexibel en snel moeten reageren.” Meeste recente voorbeeld hiervan is de wereldwijde corona-crisis.

Manager Dennis van Dijk (rechts) naast Jeroen Nije, mede-eigenaar van de Nijdra Groep en de derde generatie in het familiebedrijf.

“Met name de vraag naar ventilatoren en laboratoriumapparatuur voor het analyseren van bloedmonsters is groter dan ooit tevoren.” Onderdelen en modules voor deze en andere medische producten maken deel uit van de dagelijkse productie bij Nijdra.

‘Omzet medisch steeg’

“Normaal gesproken is medische apparatuur goed voor 40% van onze omzet. Maar momenteel ligt dat op 65%”, vertelt Van Dijk. Tijd is in de huidige situatie een cruciale factor. “De hoogste prioriteit wordt gegeven aan orders die helpen in de strijd tegen het Covid-19 virus.”

Philips Healthcare benaderde Nijdra naar aanleiding van de oproep van Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan alle fabrikanten van medische apparatuur om hun capaciteit met het oog op de pandemie te vergroten.

Philips Healthcare had in eerste instantie behoefte aan componenten voor ventilatoren, monitoren en CT-scanners. “Ook wij staan voor de uitdaging om aan deze grote vraag te voldoen”, legt Van Dijk uit.

Verder zijn de leveringen aan het bedrijf Hologic worden opgevoerd. “Het Panther Fusion systeem van Hologic wordt op dit moment in laboratoria gebruikt voor alle belangrijke PCR-tests voor het Covid-19 virus.” Deze machine bevat verschillende modules die door Nijdra Group zijn geproduceerd.

Complete bewerking met DMG Mori’s

Omdat Nijdra vooral aan groeimarkten levert, streeft het bedrijf naar voldoende hoge productiecapaciteiten en het optimaliseren van de productieprocessen. De complete bewerking is daarbij belangrijk, wat ook blijkt uit het machinepark.

Het bedrijf heeft 5 bewerkingscentra van DMG Mori op de werkvloer, waaronder twee 5-assige DMU 65 monoBlock-machines met automatisering. Voor het draaien gebruikt Nijdra sinds 2017 een CTX beta 800 TC met bar feeder automatisering.

“De tegenspil en de B-as (+/- 110°) met speciale freesspil maakt een 6-zijdige complete bewerking inclusief ontbramen op de machine mogelijk”, aldus Van Dijk.

“Dankzij de 120 Nm en 12.000 tpm biedt de compactMaster-freesspindel ons het freesvermogen van een bewerkingscentrum. De Y-as met +/- 100 mm maakt ook een volledige bewerking van alle kanten van zeer complexe werkstukken mogelijk”.

CTX beta 800 TC voor medische instrumenten

Op draaifreescentrum CTX beta 800 TC produceert operator Peter Voorsluis medische instrumenten en onderdelen voor röntgenbuizen. Werken onder tijdsdruk en tegelijkertijd het waarborgen van vereiste kwaliteiten en nauwkeurigheden van de werkstukken zijn daarbij van groot belang.

“Met de CTX beta 800 TC produceren we verschillende medische instrumenten en onderdelen voor röntgenbuizen, die een zeer hoge oppervlaktekwaliteit hebben”, aldus Voorsluis.

“Aan de ene kant produceren we in het µm-bereik op de CTX beta 800 TC en aan de andere kant dragen we altijd handschoenen, maken we de onderdelen direct op de machine schoon en verpakken we ze in speciale zakken”.

‘Tweede besteld voor eind mei’

Vanwege de goede ervaringen met deze CTX beta 800 TC had Nijdra een tweede besteld om de capaciteit van de 6-zijdige complete bewerking verder te vergroten. Dit speelde overigens al voor het coronavirus zich zo snel verspreidde.

De levering was oorspronkelijk gepland voor eind mei, maar dat bleek te laat om de dringend benodigde productiecapaciteit te verhogen.

Snellere levering uit showroom

De CTX beta 800 TC uit de DMG Mori-showroom is aangepast voor automatische productie met een bar loader.

Om Nijdra te helpen, de spoedorders van Philips Healthcare en andere klanten te leveren, heeft DMG Mori vanuit haar showroom in het Duitse Bielefeld binnen 5 werkdagen een CTX beta 800 TC aan Nijdra geleverd. Dit was inclusief de aanpassing voor automatische productie met bar loader en de inbedrijfstelling.

“Met de in bruikleen gegeven machine kunnen we produceren en zo helpen om aan de hoge eisen te voldoen totdat het nieuwe model is geleverd”, aldus een tevreden Van Dijk.

‘Capaciteit verder opschroeven’

Hij vertelt de ongecompliceerde samenwerking te waarderen. “Wij zien DMG Mori als een partner die ons optimaal ondersteunt.”

Er zijn plannen om de capaciteit nog verder op te voeren. “We zijn ervan overtuigd dat industrieën zoals de medische technologie zullen blijven groeien – en natuurlijk ook ons bedrijf”, aldus Van Dijk.

En u?

Hoe gaat u om met corona?
Mail hoofdredacteur Tom van der Meer of bel 088 – 2944706.

Lees ook:

Dossier corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven