Ondernemen met corona: LVD en Vives • Metaal Magazine
Nieuws

Ondernemen met corona: LVD en Vives

1

LVD Company en de Belgische Hogeschool Vives werken samen voor het design en de productie van een ‘coronavrije’ deuropener. Deze wordt gratis ter beschikking gesteld aan zorginstellingen en openbare diensten.

Het coronavirus kan overleven op gladde oppervlakken en materialen. En wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Handsfree deuropener

Deurklinken vormen per definitie een groot risico. Een handsfree deuropener kan dit voorkomen, stellen LVD en Vives.

Docenten productie, verbonden aan het Vives departement Industriële Wetenschappen en Technologie, hebben in het Vives Maaklab een deuropener van inox ontwikkeld met de naam Coronatech

Dit systeem wordt op een bestaande deurklink gemonteerd, waardoor de deur kan te openen en te sluiten is met de arm in plaats van met de hand.

‘Snel produceren bij LVD’

“Met de machines in het LVD XP Center, het democenter voor onze klanten, konden we de stukken snel produceren”, aldus Sébastien Van Neste, application engineer bij LVD.

De inox-plaat van 3.000 x 1500 mm ging eerst naar een Electra lasersnijmachine om in de gewenste vorm te snijden. “Uit één plaat haalden we 200 stuks. Daarna zijn de gesneden delen geautomatiseerd gebogen op de Dyna-Cell, een gerobotiseerde buigcel.”

Past op 95% van de deuren

“De deuropener wordt met 3 eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen en buitendeuren”, vertelt Pieter Desplenter, docent Productie/Automatisering bij Vives.

“Eén design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp.”

Ontwerp vrijgegeven

“Ons ontwerp is vrijgegeven. Op die manier kunnen maakbedrijven wereldwijd aan de slag, zodat de productie en distributie snel kan gaan. Alles helpt om het coronavirus een halt toe te roepen”, zegt Tom Scharlaken, Lector Mechanica – Elektrotechniek van Vives.

Samples kunnen, na aanvraag, gratis afgehaald worden bij Vives. Zorg- en overheidsinstellingen krijgen voorrang.

De partijen roepen ook maakbedrijven op om de deuropeners tegen kostprijs ter beschikking te stellen.

Eerder deze maand had het Belgische Materialise al een gratis 3d-geprinte versie geïntroduceerd van een deurklink die met de onderarm geopend kan worden. Het bestand is gratis ter beschikking gesteld en kan door elke bezitter van een 3D-printer worden gedownload en geprint.

Ook op Brainport Industries Campus in Eindhoven is een 3D-geprinte deurklink ontwikkeld, door Additive Center en Marketiger.

Informatie LVD-Vives-deuropener in video

Meer informatie:

http://www.vives.be/coronatech

LVD en corona

LVD Group was blij dat dit bijzondere project met de eigen machines kon worden gerealiseerd.

De afgelopen weken ondersteunde het bedrijf onder meer AZ Groeninghe met beschermingspakken en stuurde mondmaskers naar AZ Delta en de LVD-filialen in China, Slovakije, Italië en de VS.

LVD Company in België heeft proactief procedures geïmplementeerd zodat de productiefaciliteit onder richtlijnen van de Belgische overheid kan blijven functioneren.

Het bedrijf heeft de omvang van de teams tot het noodzakelijke minimum beperkt en extra ploegendiensten ingevoerd om het sociale contact tot een minimum te beperken. “We bevorderen het werken op afstand waar mogelijk”, stelt het bedrijf in een update van 18 maart.

Veiligheidsmaatregelen

Ook heeft het bedrijf gezonde veiligheidsmaatregelen voor al de medewerkers aangepast en de nieuwste richtlijnen voor persoonlijke bescherming gecommuniceerd, zoals: sociale afstandelijkheid, regelmatig handen wassen en gebruik van handreiniger en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door LVD-servicemonteurs bij het voeren van onderhoudsgesprekken.

Alle niet-essentiële fysieke bezoeken aan LVD in België, zoals verkoopbezoeken, zijn opgeschort. “Het is echter belangrijk op te merken dat alle afdelingen actief zijn, zij het met aangepaste werkprocedures. We creëren nieuwe oplossingen om de levering van machines en reserveonderdelen te garanderen en om verkoop- en serviceondersteuning te bieden.”

Virtual reality, augmented reality

Het bedrijf werkt momenteel aan oplossingen die gebruik maken van de nieuwste technologie (zoals virtual reality, augmented reality en samenwerkingstools). Het bedrijf zal een begin maken met de implementatie van een aantal van deze oplossingen.

Naarmate de situatie evolueert, zal LVD zijn reactie daarop herzien of bijwerken, aldus het bedrijf.

En u?

Hoe gaat u om met corona?
Mail hoofdredacteur Tom van der Meer of bel 088 – 2944706.

Lees ook:

Dossier corona

1 reactie op “Ondernemen met corona: LVD en Vives

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven