Onderhoudsmanager Schiphol zorgt voor 32.000 extra vliegbewegingen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onderhoudsmanager Schiphol zorgt voor 32.000 extra vliegbewegingen

Ed Koelemeijer (51) is Nederlands Maintenance Manager van het jaar 2006 geworden. Bij Schiphol heeft zijn afdeling de capaciteit van de luchthaven verhoogd door een andere aanpak van het onderhoud aan start- en landingsbanen en infrastructuur. Door de gevolgde aanpak verder door te voeren zijn nog meer vliegbewegingen mogelijk. Naast Koelemeijer waren ook Albert Tuil, onderhoudsmanager bij magnesiumproducent Nedmag en Albert Stam van het Marinebedrijf genomineerd.

Ed Koelemeijer is verantwoordelijk voor het volledige onderhoud van Schiphol, met uitzondering van de gebouwen. Veiligheid is bij het onderhoud aan onder andere start- en landingsbanen de meest heilige factor. Alles in het onderhoud moet in dienst staan van het voorkomen van ongelukken. Er is ook aandacht voor milieu, betrouwbaarheid en beschikbaarheid.
Onder aanvoering van Koelemeijer is de onderhoudsplanning van de start- en landingsbanen de laatste jaren ingrijpend veranderd, waardoor meer vliegbewegingen mogelijk zijn. Voorheen ging een baan voor onderhoud bijvoorbeeld twee weken dicht. Verschuiven van vliegbewegingen naar andere banen is niet zo maar mogelijk, omdat ze vaak al vol gepland zijn, of geen slots meer mogen hebben vanwege het geluidsquotum. Door het onderhoud aan de banen te verweven in de dagelijkse praktijk gaan de banen niet meer voor een langere tijd plat. De onderhoudswerkzaamheden worden in blokken van twee uur gepland tussen de vliegbewegingen door. De onderhoudswerkzaamheden krijgen dus ook tijd-slots.

Het resultaat was verbluffend. Volgens Koelemeijer leverde een extra investering van ruim een ton euro in het onderhoud, een potentieel van 2,5 miljoen euro aan vliegbewegingen op. Er is zelfs berekend dat het verder doorvoeren van deze werkwijze maar liefst 32.000 extra vliegbewegingen mogelijk maakt. Ed Koelemeijer werkt al 24 jaar bij Schiphol, waar hij begon als hoofd van de afdeling ontwerp en realisatie distributienetten gas, drinkwater en stadsverwarming. Via verschillende functies, zoals projectleider bij verschillende uitbreidingen van de luchthaven, kwam hij twee jaar geleden op zijn huidige post terecht. In die tijd heeft hij het onderhoud veel complexer zien worden. Tegelijk wordt steeds meer de commerciële waarde van goed onderhoud onderkend, en die zal volgens Koelemeijer alleen maar toenemen.

De verkiezing van de Nederlandse Maintenance Manager of the Year is een initiatief de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) en het vakblad Industrial Maintenance en werd door Ahoy’ in samenwerking met Industrielinqs pers & platform en de brancheorganisaties Profion en NVDO georganiseerd. Dit jaar werd deze verkiezing voor de tweede keer op rij georganiseerd. Doel van de verkiezing is het versterken van het imago van onderhoud en van de onderhoudsmanager. De bekendmaking van de Maintenance Manager van het Jaar 2006 vond plaats op 22 maart, de openingsavond van Industrial Maintenance Networking in Ahoy’ Rotterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven