Onderhandelingen cao kleinmetaal gestart • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onderhandelingen cao kleinmetaal gestart

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Metaal & Techniek (kleinmetaal) zijn gestart. Werkgevers en vakbonden hebben hun voorstellen voor een nieuwe cao toegelicht. FNV Metaal wil een loonsverhoging van 5% en een minimaal brutoloon van 14 euro per uur. Koninklijke Metaalunie pleit voor een betaalbare cao die “goed is voor medewerkers”, maar “niet slecht uitpakt voor werkgevers”.

FNV geeft aan dat metaalbewerkingsbedrijven nu en volgend jaar een flinke groei doormaken en vindt dat dit terug moet komen in de cao. De werkgevers spreken van te rooskleurige beelden, die Metaalunie niet delen.

Jos Kleiboer, directeur Beleid bij Koninklijke Metaalunie, wijst op een lastige coronaperiode, “die een behoorlijke impact heeft gehad op de sector met allerlei problemen. “

“En net in die periode hebben we te maken gehad met kostenstijgingen, voortvloeiend uit de huidige cao.”

‘Totale kosten moeten betaalbaar blijven’

Andere zorgelijke ontwikkeling zijn in zijn ogen de stijgende materiaalkosten en schaarste aan materialen. “Dat zet druk op de winstgevendheid van de bedrijven.”

“Ondernemers krijgen ook te maken met oplopende kosten vanuit de energietransitie. Daarom moeten de totale kosten van nieuwe cao-afspraken wel betaalbaar blijven.”, zegt Kleiboer.

“Bedrijven kunnen niet de kosten laten stijgen zonder ze door te berekenen in de prijzen. En dat kan niet onbeperkt in de concurrerende markt waarin ze zich bewegen.” Volgens Kleiboer staat de winstgevendheid en de continuïteit van de bedrijven daardoor op het spel.

FNV: ‘Goede, eerlijke arbeidsvoorwaarden’

FNV ziet als belangrijkste uitdaging een (nog groter) tekort aan vakkrachten in de Metaal & Techniek. “Nóg meer reden dus om de sector aantrekkelijk te houden en te maken door het bieden van goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden.”

De vakbond pleit behalve voor een loonsverhoging van 5% en een minimaal brutoloon van 14 euro per uur, ook voor een dagvergoeding van 3 euro voor thuiswerkers. Ook wil de bond dat jongeren loon krijgen naar functie en ervaring, dus geen jeugdlonen meer.

‘Win-winsituatie’

“Uiteindelijk willen we een cao die voor beide partijen een win-winsituatie oplevert”, zegt Kleiboer. “We willen een cao die goed is voor de medewerkers, want wij hebben onze vakmensen hard nodig. Maar de cao moet niet slecht uitpakken voor de werkgevers, want zij zorgen wel voor de continuïteit van de bedrijven. In de onderhandelingen moeten we daar een goede balans in vinden.”

De 2-jarige cao Metaal & Techniek loopt op 1 oktober af.

Bekijk de voorstellen van FNV

Lees hoe Metaalunie in de onderhandelingen staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven