Omzetgroei industrie: metaal blijft achter • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Omzetgroei industrie: metaal blijft achter

De omzet voor de industrie als geheel steeg in het vierde kwartaal (jaar op jaar) met 12,8%. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere prijzen. In de metaalindustrie groeide de omzet minder hard met 3,2%. Het is daarmee – na textiel, kleding en leer (die een omzetdaling van 0,8% behaalde) – de branche met de minste omzetgroei. De meeste branches halen een omzetstijging van boven de 10%.

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In de metaalindustrie valt met name de basismetaalindustrie op. Hier daalde de omzet jaar-op-jaar met 6,6 procent. De afzetprijzen stegen wel, met 14,8 procent.

Binnen- en buitenlandse omzet

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het vierde kwartaal van 2022 respectievelijk 14,5% en 11,8% hoger dan een jaar eerder. De binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen waren 16,0% en 18,6% hoger.

De afzetprijzen stegen in de industrie het hardst in de aardolie-industrie, gevolgd door de voedingsindustrie met 21,0%. De tabaksindustrie is de enige industriebranche waar de afzetprijzen stagneerden.

Meer faillissementen

Het aantal faillissementen in de industrie was 65% hoger dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2022 werden in de industrie 61 faillissementen uitgesproken; in hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er 37.

Omzetverwachtingen minder positief

Per saldo 4% van de industriële producenten verwacht dat de omzet zal toenemen in het eerste kwartaal van 2023. Hiermee zijn ondernemers minder positief gestemd over de omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen lag dit op 9%.

Per saldo 46% van de ondernemers in de industrie verwacht dat de verkoopprijzen de komende drie maanden zullen stijgen.

Daarnaast verwacht per saldo 13% van de ondernemers meer personeel aan te nemen in het eerste kwartaal. Dit saldo is lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Toen ging het om 22%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven