Omzet MKB-metaalondernemers zakt weg • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Omzet MKB-metaalondernemers zakt weg

Van de ondernemers in het MKB-metaal heeft 63% te maken met teruglopende omzetten. Een maand geleden was dit nog 37%. Toch stelt 72% van de ondernemers er vertrouwen in te hebben dat het bedrijf door de coronacrisis komt. Dat lag een maand geleden op 70%. Bedrijven die exporteren hebben minder vertrouwen dan bedrijven die alleen in Nederland afzetten.

Dat blijkt uit het derde onderzoek dat Koninklijke Metaalunie houdt naar de gevolgen van de coronacrisis bij MKB-metaalbedrijven. Dit onderzoek wordt sinds eind maart elke twee weken gehouden.

(bron: Koninklijke Metaalunie)

Afnemende orderpositie

Een steeds groter wordende zorg van de aan de enquête deelnemende bedrijven is de afnemende orderpositie. Een maand geleden gaf een derde deel van hen aan dat dit de grootste zorg is: dat is in week 17 toegenomen tot 65% van de bedrijven.

(bron: Koninklijke Metaalunie)

Ondanks het feit dat de sector zich kenmerkt door relatief lange orderportefeuilles, is de omzet in de afgelopen twee weken bij 63% van de bedrijven afgenomen. De gemiddelde omzetafname bij deze bedrijven is 25%. Een maand geleden gaf 37% van de bedrijven aan te maken te hebben met een omzetdaling van gemiddeld 30%.

Afnemende orderportefeuille

Ook de orderportefeuille neemt weer verder af. Een maand geleden nam bij 57% van de respondenten de orderportefeuille af. In week 17 is dat toegenomen tot acht van de tien bedrijven. De afname was ook hier in beide perioden gemiddeld met 30%.

(bron: Koninklijke Metaalunie)

Verwachting orderportefeuille

De vooruitzichten voor de komende twee weken lijken op de realisatie in de afgelopen maand. Zeven op de tien bedrijven verwacht een verdere afname van de orderpositie met gemiddeld 30%. 3% van de ondernemers verwacht een toenemende orderportefeuille. Een maand geleden geloofde nog niemand daar in.

(bron: Koninklijke Metaalunie)

Genomen maatregelen

De belangrijkste maatregel waar bedrijven gebruik van maken, blijft de regeling loonkosten-subsidie NOW. Twee weken geleden gaf 30% van de bedrijven aan deze te hebben aangevraagd. In week 17 is dit opgelopen tot 41%.

In de afgelopen weken heeft een derde deel van de metaalbedrijven de flexibele schil afgebouwd en nog eens 18% verwacht dit de komende periode te gaan doen.

Voor het eerst geven enkele respondenten aan dat ze verwachten de komende weken vast personeel te moeten ontslaan. Een andere maatregel waar veel ondernemers gebruik van maken, is het uitstel van betalen van belastingen.

(bron: Koninklijke Metaalunie)

Vertrouwen in eigen bedrijf blijft

Hoewel 7 op de 10 ondernemers (zelfd nog iets meer dan twee weken gelden) veel vertrouwen heeft dat het eigen bedrijf de coronacrisis doorstaat, geeft een kwart aan te twijfelen of dit gaat lukken. 3% heeft er weinig vertrouwen in. Twee weken geleden was dit nog 1%.

(bron: Koninklijke Metaalunie)

Exporterende bedrijven: minder vertrouwen

Het vertrouwen onder de exporterende bedrijven om de coronacrisis te overleven ligt lager dan bij bedrijven die hun producten alleen in Nederland afzetten (63% tegenover 82%).

Dit lijkt logisch omdat van de exporterende bedrijven 90% aangeeft problemen te ondervinden door de corona-crisis. Bij bedrijven die alleen op de Nederlandse markt afzetten, ligt dit op 70%.

Lees ook:

Orderportefeuille metaal daalt fors (14 april 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven