Omgevingswet wordt wederom uitgesteld • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Omgevingswet wordt wederom uitgesteld

De Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaat de Tweede en Eerste Kamer voorstellen om de invoering van de Omgevingswet verder uit te stellen van 1 juli 2023 naar 1 januari 2024. Wel wil hij dan een snel invoeringsbesluit nemen, zodat er duidelijkheid is over de definitieve invoeringsdatum.

De Jonge schrijft dat de startdatum van 1 januari 2024 recht doet aan de wens van de VNG en het bedrijfsleven om tussen de definitieve vaststelling van de invoeringsdatum van de Omgevingswet en de daadwerkelijke invoering minstens zes maanden inregeltijd te hebben. Met deze periode wordt een zorgvuldige inwerkingtreding gewaarborgd.

‘Procedures stroomlijnen’

De Omgevingswet bundelt volgens hem een veelheid aan wetten en regels voor onze leefomgeving in één wet. Procedures worden gestroomlijnd. Er komt één digitaal loket waar consumenten en bedrijven kunnen checken welke regels van toepassing zijn en of het aanvragen van een vergunning nodig is.

De Omgevingswet en het digitale stelsel vergemakkelijken een meer integrale besluitvorming met minder regeldruk in de dienstverlening aan consumenten en bedrijven, aldus het voorstel.

Lobbywerk van Metaalunie

Het uitstel is mede tot stand gekomen dankzij een succesvolle lobby van Koninklijke Metaalunie (samen met onder andere Bovag en NRK).

“Ervan uitgaande dat de beide Kamers instemmen met het voorstel, is dit goed nieuws”, vindt Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Ruimtelijke Ontwikkeling van Metaalunie.

‘Liever andere Omgevingswet’

“Natuurlijk hadden we liever gezien dat zowel de Omgevingswet als het DSO/Omgevingsloket er totaal anders uit zouden gaan zien”, zegt hij.

“Dat is helaas niet de realiteit omdat er veel verschillende partijen zijn met vaak totaal verschillende wensen en eisen. Maar ik denk dat Metaalunie, als onderdeel van een branchebrede lobby, voor haar leden een heel mooi lobbysucces bereikt heeft.”

‘Relevante spelregels’

Volgens hem is er nu namelijk meer tijd om Metaalunieleden goede voorlichting te geven over de nieuwe relevante ‘spelregels’ van de Omgevingswet.

“Verder hebben de leden meer tijd om te anticiperen op deze nieuwe wet. Zowel uitgaande van de nieuwe spelregels, als juist mogelijk snel nog aanvragen en meldingen te doen op grond van de huidige wetgeving. En we hebben nu ook meer tijd om samen met het ministerie te komen tot een véél mkb-vriendelijker DSO/Omgevingsloket”, vertelt Meijer.

Nog wel een ‘winstwaarschuwing’

Hij geeft overigens nog wel een ‘winstwaarschuwing’. “Het voorstel aan de twee Kamers geeft namelijk geen garantie dat het ook daadwerkelijk over wordt genomen. De komende twee maanden krijgen we die volledige zekerheid pas. Gezien de veel bredere lobby, schat ik de kans héél groot dat de beide Kamers er wel mee instemmen.”

Lees ook:

Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld (2 november 2022)

Omgevingswet weer uitgesteld (16 februari 2022)

Uitstel voor Omgevingswet (11 juni 2021)

Alarmbellen: DSO werkt niet goed (12 mei 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven