De Omgevingswet wordt wederom uitgesteld. Voor een zorgvuldige invoering is meer tijd nodig om te oefenen, te testen en te zorgen voor extra ondersteuning bij het bevoegde gezag. Dat stelt minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Provincies, gemeenten en waterschappen konden zich hier in vinden.
De partijen gaven vorige maand de voorkeur aan uitstel, maar dan wel met een concrete datum en slechts een beperkt uitstel van de ingangsdatum. De nieuwe ingangsdatum wordt nu 1 juli 2023, in plaats van 1 januari 2023, stelt het ministerie.
Uitstel was nodig omdat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) niet volledig en niet goed getest is, aldus Koninklijke Metaalunie. “Het DSO is onmisbaar voor invoering van de Omgevingswet.”
Raadplegen, melden en aanvragen
“Het DSO moet onder de Omgevingswet worden geraadpleegd om te weten te komen wat de algemene milieu- en brandveiligheidsregels zijn die moeten worden nageleefd en welke regels gelden op het eigen bedrijfsperceel en in de omgeving”, aldus Metaalunie.
“Daarnaast moeten via dit stelsel meldingen en vergunningaanvragen worden gedaan. Het DSO vervangt de nu bekende hulpmiddelen waaronder ‘AIM’, ‘OLO’ en ‘www.ruimtelijkeplannen.nl’. Het is dus essentieel dat dit DSO goed werkt.”
“Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid”, aldus De Jonge. “Over de verschillende scenario’s, achterliggende dilemma’s en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat.”
‘Blijf goed voorbereiden’
De Omgevingswet bundelt een lappendekken aan wetten en voorschriften in één wet. Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket. Dat maakt het voor bedrijfsleven en consumenten makkelijker om vergunningen aan te vragen en projecten te starten.
Ondanks het uitstel raadt Metaalunie aan dat bedrijven zich goed voorbereiden op de Omgevingswet. “Zo komt u niet voor verrassingen te staan.”
‘Eerst mkb-vriendelijk DSO’
Ondertussen dringt Metaalunie er samen met 16 collega mkb-brancheorganisaties bij de Tweede en Eerste Kamer op aan dat er eerst een mkb-vriendelijk DSO moet zijn voordat de Omgevingswet kan worden ingevoerd. Deze organisaties hebben gezamenlijk een position paper gestuurd.
“Samen met de mkb-collega’s zullen we dit de komende tijd stevig blijven bewaken”, zegt Metaalunie. “Dit, om daarmee bij de invoering van de Omgevingswet onnodige invoeringstijd, kosten, risico’s en frustratie te vermijden voor alle bij de betrokken branches aangesloten leden.”
Lees ook:
Omgevingswet weer uitgesteld (16 februari 2022)
Uitstel voor Omgevingswet (11 juni 2021)
Alarmbellen: DSO werkt niet goed (12 mei 2021)