Ga naar hoofdinhoud

Omgevingswet weer uitgesteld

De Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Minister de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening houdt niet vast aan de datum van inwerkingtreding per 1 juli 2022. Hij wil namelijk dat de Omgevingswet op een verantwoorde manier wordt ingevoerd. Dat heeft hij aangegeven in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. UPDATE: De ingangsdatum wordt 1 januari 2023.

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

De wet was al eerder een half jaar uitgesteld. MKB Nederland had vorig jaar namens 7 collega-brancheorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie aangedrongen op uitstel, omdat het voor het bedrijfsleven belangrijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) onvoldoende functioneert en nog niet mkb-vriendelijk was.

‘Meer tijd nodig’

Nu is dus opnieuw voor uitstel gekozen. Volgens De Jonge blijkt na overleg dat er meer tijd nodig is om goed te oefenen met de nieuwe systemen. “Die tijd wil ik nemen voor een verantwoorde en zorgvuldige invoering.”

“Bijna alle gemeenten, provincies en waterschappen zijn inmiddels aangesloten op het nieuwe systeem, er wordt al veel geoefend”, stelt de minister.

‘Verschillende onzekerheden’

“De vergunningverlening functioneert al goed. Echter, we zien dat bij de zogeheten planketen, waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapsverordeningen kunnen publiceren, er verschillende onzekerheden zijn.”

Minister De Jonge zal daarom niet vasthouden aan 1 juli 2022. De nieuwe ingangsdatum wordt nu 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. UPDATE (24 februari): De ingangsdatum wordt 1 januari 2023.

Metaalunie blij met uitstel

Koninklijke Metaalunie is blij met het uitstel. “De opzet om het overzichtelijker en eenvoudiger te maken voor bedrijven en burgers is een hoffelijk streven”, benadrukt Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen. “Maar dan moet het wel hanteerbaar zijn.”

Dat bleek voor mkb-ondernemers niet het geval, bleek uit pilots met het nieuwe Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) waaraan Metaalunie deelnam.

Lees ook:

Uitstel voor Omgevingswet (11 juni 2021)

Alarmbellen: DSO werkt niet goed (12 mei 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven