Nieuws

Olympisch ijshockeyen op Sandvik-ijzers

Ryan Gunderson, speler van het Amerikaanse ijshockeyteam dat meedoet aan de Olympische Winterspelen, is niet alleen bezig met zijn sport maar ook met de technologie achter zijn schaatsijzers. Hij gebruikt schaatsen van het merk Bauer met LS4-ijzers van Sandvik.

Dat meldt WorldSteel. LS4 is een upgrade van LS2, waar de meeste schaatsen van het merk Bauwer mee zijn uitgerust. De LS4blades hebben Sandvik 14C28N uit de Sandvik SanEdge messtaalsoorten. Dit geharde staal, oorspronkelijk ontwikkeld voor messen, biedt weerstand tegen slagen en hoeft minder vaak geslepen te worden.

Betere slijtweerstand

De standaard staalsoort SanEdge 12C27 wordt ook voor zowel messen als schaatsen gebruikt. Met de nieuwe staalsoort 14C28N kan na uitharden een hogere eindhardheid worden bereikt. Daardoor biedt het een betere slijtweerstand.

Andere merken ijzers voor de ijshockeyschaatsen moeten tijdens een wedstrijd soms wel 3 tot 5 keer geslepen worden. De lemmets van de LS4 kunnen minimaal een wedstrijd mee, voordat weer geslepen moet worden.

Hoger profiel

Het Canadese ijshockeyschaatsmerk Bauer koos voor Sandvik omdat de ijzers een betere vastheid houden en betere slijtvastheid aan de randen heeft. Twee jaar geleden introduceerde het merk een afneembare clip die snel en makkelijk kan worden vervangen om te worden geslepen. De afneembare clip heeft verder een hogere profielvorm, waardoor de schoenen tijdens het draaien een lagere hoek kunnen maken, zonder het ijs te raken.

IJshockeyschaatsen worden in de lengterichting hol geslepen. Dat zorgt voor 2 scherpe randen per ijzer. De diepte van de holte tussen de randen bepaalt hoe scherp de rand aanvoelt. Een diepere holte geeft meer grip op het ijs, terwijl een ondiepere holte juist zorgt voor betere glijeigenschappen en sneller kunnen starten en stoppen.

Persoonlijke voorkeuren

Veel ijshockeyers zijn voortdurend bezig met hun materiaal en hebben persoonlijke voorkeuren voor de ijzerprofielen, het aantal keren dat de ijzers geslepen worden en de scherpte aan de randen.

Dat is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de speler, maar ook van de condities van het ijs en de hardheid van het staal. In de VS is het ijs over het algemeen harder dan in Europa. Spelers kiezen in de VS dus voor scherpere randen en verzachten hun randen als ze in Europa spelen.

De in Amerika geboren Gunderson speelt normaal gesproken in de Zweedse competitie bij het topteam Brynäs IF. Bij de Olympische Spelen komt de verdediger uit in het Amerikaanse ijshockeyteam. Hij startte met schaatsen toen hij 3 jaar was.

Technologische ontwikkelingen

Gunderson heeft een extra oog voor nieuwe technologische ontwikkelingen.”Zo verander ik constant dingen aan mijn ijzers en probeer verschillende alternatieven uit om beter te presteren.”

Trends die hij de laatste opmerkt zijn het gebruik van meer staal in de ijzers, een krachtiger push, toegevoegde hoogte en betere slijtvastheid.

Staal SanEdge 14C28N wordt vervaardigd in het Zweedse Sandviken, op zo’n 23 kilometer afstand van de Gavlerinken Arena, de thuisbasis van Brynäs.

Bekijk een film hierover van WorldSteel:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven