‘Oil Grazer M3 scheidt olie beter af’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Oil Grazer M3 scheidt olie beter af’

Hebemann uit Haaksbergen introduceert de Oil Grazer M3, een olieskimmer die in samenwerking met bedrijven uit de metaalverwerking helemaal opnieuw is ontworpen. Het resultaat is volgens het bedrijf een skimmer die de olie beter afscheidt, sneller werkt, makkelijk verplaatsbaar is en tevens gemakkelijk in onderhoud is.

Een goed onderhouden koelsmeermiddel is bij vrijwel ieder bedrijf in de verspanende industrie noodzakelijk, vertelt Hebemann. Lekolie vormt namelijk na verloop van tijd een olielaag op het koelsmeermiddel, waardoor bacteriën en schimmels de kans krijgen om te groeien.

Problemen

Problemen die hierdoor ontstaan moeten niet worden onderschat, stelt het bedrijf. Denk aan een verslechterde emulsiekwaliteit, maar ook aan gezondheidsklachten van werknemers, verminderde proceskwaliteit, productafkeur, hogere kosten voor het vervangen van koelsmeermiddelen en een minder lange levensduur van machines.

Bron van ergernis

Een skimmer wordt vaak gezien als beste oplossing voor deze problemen. Maar met skimmers ontstaan weer nieuwe problemen. Zo zijn ze vaak een bron van ergernis in de verspanende industrie. Er is veel verspilling van koelsmeermiddel, de apparaten zijn niet flexibel en hebben geregeld onderhoud nodig of gaan zo maar kapot, legt Hebemann uit. Verplaatsbare skimmers zijn meestal niet gebruikersvriendelijk in gebruik en ook niet tijdens het verplaatsen. Daarnaast is het schoonmaken door allerlei verschillende componenten vaak gecompliceerd en tijdrovend.

Oil Grazer M3

Om al deze problemen het hoofd te bieden, heeft Hebemann de Oil Grazer M3 ontwikkeld. Dit concept nam flexibiliteit, snelheid, effectiviteit, gebruiksgemak en kwaliteit als uitgangspunt voor een geheel nieuw ontwerp. Het resultaat is een skimmer die makkelijk verplaatsbaar is en die snel op meerdere koelsmeermiddelbaden inzetbaar is. Bovendien is ieder bad, door de krachtige aanzuiging, snel volledig gereinigd. Daardoor kan de skimmer dagelijks bij meerdere machines ingepland worden.

Vrijwel complete scheiding

Het concept heeft een scheidingsmethode die samen met een intelligent skimprogramma voor een effectief skimproces zorgt. In de nieuwe methode van skimmen, samen met bedrijven in de verspanende industrie ontwikkeld, wordt zwaartekracht gebruikt om olie van koelwater te scheiden.

Door drie stappen met meerdere compartimenten te gebruiken, wordt een vrijwel complete scheiding gegarandeerd. Het gezuiverde koelsmeermiddel wordt terug naar het koelsmeermiddelbad gepompt, terwijl de vervuilde olie wordt afgevoerd.

Constante aanvoer

Voor de aanzuiging van de vloeistof wordt een nieuw modulair mechanisme gebruikt, namelijk het pick-up systeem. Dit zorgt voor een constante aanvoer van vloeistof en past zich automatisch aan aan het vloeistofniveau van het koelsmeermiddelbad. Zo wordt zeer efficiënt de olielaag van de vloeistof gehaald. De membraampomp zorgt daarbij voor een forse oppervlaktestroming, die bacteriegroei tegengaat.

Eén bedieningsknop

De Oil Grazer M3 is gepresenteerd na een intensieve periode van ontwikkelen en testen. De skimmer is eenvoudig in gebruik. Het apparaat heeft slechts één bedieningsknop. Alle overige schakelingen doet de skimmer zelf. Een Siemens PLC bewaakt alle processen en de krachtige membraampomp zorgt voor een constante werking.

De nieuwe olieskimmer heeft verder een functioneel ontwerp met handvat (om het makkelijker te verplaatsen) en rotatie-gegoten behuizing met afgeronde hoeken en gladde oppervlakken (om het makkelijker schoon te maken).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven