De industriële toepassingen voor 3D-metaalprinten moeten in Nederland nog met een lampje worden gezocht. Dat lijkt de komende jaren te gaan veranderen. Duidelijk is dat de eindgebruikers uit de hightech industrie de markt zullen dicteren. Met ASML als lichtend voorbeeld.
Voor ASML begon het al in 2008. De fabrikant van chipmachines zag zich geconfronteerd met ontoelaatbare trillingen, veroorzaakt door een watermanifold. “Dan kun je twee dingen doen”, vertelt Denis Loncke, Groepsleider MDEV Wafer Stages van ASML. “Je kunt de stoorbron dempen of wegnemen. We hebben voor dat laatste gekozen door de manifold opnieuw te ontwerpen. De vrije vormen konden we niet realiseren met conventionele technieken als draaien, frezen of gieten. Daarom hebben we ons gewend tot additive manufacturing.” Voor de productie kwam Loncke terecht bij het Belgische Layerwise, een spin off van de Universiteit van Leuven.
In het komend nummer van Metaal Magazine een uitgebreid artikel over de doorbraak van 3D-metaalprinten in Nederland. Wilt u dat artikel niet missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.
Bekijk hier ook ons dossier over 3D-printen
Meer informatie over additive manufacturing bij ASML in de onderstaande presentatie: