Ogen gericht op doorbraak 3D-printen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ogen gericht op doorbraak 3D-printen

Het eerste 3D geprinte metalen onderdeel van ASML: een watermanifold van titanium waardoor de trillingen met 90 procent zijn gereduceerd (foto: ASML)

De industriële toepassingen voor 3D-metaalprinten moeten in Nederland nog met een lampje worden gezocht.  Dat lijkt de komende jaren te gaan veranderen. Duidelijk is dat de eindgebruikers uit de hightech industrie de markt zullen dicteren.  Met ASML als lichtend voorbeeld.

Voor ASML begon het al in 2008. De fabrikant van chipmachines zag zich geconfronteerd met ontoelaatbare trillingen, veroorzaakt door een watermanifold. “Dan kun je twee dingen doen”, vertelt Denis Loncke,  Groepsleider MDEV Wafer Stages van ASML. “Je kunt de stoorbron dempen of wegnemen. We hebben voor dat laatste gekozen door de manifold opnieuw te ontwerpen.  De vrije vormen konden we niet realiseren met conventionele technieken als draaien, frezen of gieten. Daarom hebben we ons gewend tot additive manufacturing.” Voor de productie kwam Loncke terecht bij het Belgische Layerwise, een spin off van de Universiteit van Leuven.

In het komend nummer van Metaal Magazine een uitgebreid artikel over de doorbraak van 3D-metaalprinten in Nederland. Wilt u dat artikel niet missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.

Bekijk hier ook ons dossier over 3D-printen

Meer informatie over additive manufacturing bij ASML in de onderstaande presentatie:

— O3.1 Denis Loncke Approved

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven