Ga naar hoofdinhoud

NSK kogelomloopspindels vervangen hydrauliek bij het persen van poeder

De kogelomloopspindels van NSK worden in de nieuwe poederpersen van Osterwalder ingezet om de bovenste en onderste matrijsaandrijving simultaan te laten bewegen. (foto: NSK)

Het in Zwitserland gevestigde Osterwalder AG vervangt in haar nieuw gamma poederpersen de hydraulische aandrijvingen door servo-elektrische aandrijvingen met kogelomloopspindels uit het HTF gamma van NSK. Hierdoor verkleinen gebruikers van deze nieuwe machines hun energieverbruik met ongeveer tachtig procent, terwijl hun stukken met een veel grotere precisie in afmetingen geperst kunnen worden. Dit vermindert de noodzaak aan verdere afwerking zoals het slijpen met diamantschijven wat de proces- en materiaalkosten vermindert.  

Snijgereedschappen voor metaal zoals carbide inzetstukken worden meestal geproduceerd met poederperstechnologie. Men vult hierbij een metaalpoederlegering in een matrijs en perst dit in de gewenste vorm voor de uiteindelijke sintering. Bij het einde van het proces wensen fabrikanten inserts die zo dicht mogelijk bij het eindprofiel liggen want de extra afwerking is zowel duur als moeilijk.  De gesinterde inserts zijn namelijk zeer hard.

Grotere nauwkeurigheid
Osterwalder reikt klanten die geconfronteerd worden met dit soort problemen, oplossingen aan. Om extra precisie in het poederpersproces te verkrijgen, lanceerde het bedrijf onlangs twee nieuwe aandrijfsystemen: de series CA SP Electric en CA HM Electric. Deze ‘Direct Drive Technology’ (DDT) met servo-elektrische motoren en kogelomloopspindels van NSK, vervangt de eerder gebruikte hydraulische aandrijving die nu enkel nog wordt gebruikt bij persen waar bijzonder veel kracht vereist is. Door het gebruik van DDT wordt het persen uitgevoerd met een veel grotere nauwkeurigheid, iets wat Michael Sollberger, development engineer bij Osterwalder, bevestigt: “We kunnen met deze systemen positioneren tot op 1 pm nauwkeurig en zeer hoog niveau van herhaalbaarheid bereiken.”

Heavy-duty kogelomloopspindels
Voor de lineaire beweging van de persen van Osterwalder werden heavy-duty kogelomloopspindels uit het HTF (High Trust Force)-gamma van NSK gebruikt. Een nauwkeurige synchronisatie van de beweging is een absolute vereiste want onderbrekingen of onregelmatigheden in het proces kunnen leiden tot fouten in de afmetingen of zelfs tot gebarsten inzetstukken tijdens het sinteren. HTF kogelomloopspindels maken ook zeer hoge doorlooptijden mogelijk, wat zal bijdragen cyclustijden te minimaliseren. Voorts kunnen extreem hoge axiale krachten weerstaan worden, terwijl de gepatenteerde geometrie zorgt voor gelijke verdeling van de belasting over alle kogels heen. Dit in combinatie met de speciale kogelafschermingstechnologie voorkomt voortijdige slijtage en zorgt voor een zeer hoge betrouwbaarheid.

Energiebesparing
Naast de hoge precisie en de goede beheersbaarheid van het proces, kunnen gebruikers van de nieuwe poederpersen met de nieuwe aandrijfsystemen van Osterwalder ook een energiebesparing van ongeveer tachtig procent bereiken. Een poederpers met een hydraulische aandrijving en perskracht van 160kN heeft een energieverbruik van maximaal 15 kW. Een servo-elektrische systeem vereist daarentegen slechts 2.5-3.5kW. Omdat de klanten van Osterwalder meestal tussen de 10 en 70 poederpersen hebben, zijn de mogelijke kostenbesparingen dan ook enorm.

Ruimte
Een ander voordeel van de aandrijving met kogelomloopspindel is dat de persen nu veel minder ruimte innemen. Bovendien kan het onderhoud verminderd worden omdat er geen hydraulische kleppen of andere onderdelen gebruikt worden die veel onderhoud vereisen.  Ook de werkingstemperatuur is constanter, omdat er geen warmte wordt geproduceerd door het hydraulisch systeem. Meer lawaai-onderdrukking is een bijkomend voordeel, zoals de heer Sollberger toelicht: “Onze hydraulische systemen werken net onder de 75 dB limiet, terwijl de servo-elektrische systemen zeer stil zijn, met slechts 58 tot 60dB.”

Toekomst
In de CA SP en CA HM Electric series worden diverse kogelomloopspindels van NSK gebruikt. Zij staan in voor het samenwerken van de bovenste en onderste matrijzen. Osterwalder introduceerde de servo-elektrische aandrijving eerst op zijn 160kN persen, later ook op de 320KN uitvoeringen. In totaal zijn er nu meer dan 100 van deze persen actief. Ook in de toekomst zal deze trend aanhouden, want NSK stelt dat perskrachten tot 4000 of zelfs 5000 kN kunnen worden uitgevoerd  met de HTF serie.

Beschikbaarheid
HTF spindels zijn beschikbaar in verschillende diameters, recirculatiesystemen, geleidings- en afdichtingsopties. Ook kunnen ze gecombineerd worden met steunlagers voor de heavy-duty kogelomloopspindel (TAC serie) en met de lineaire geleidingen (RA serie) van NSK. NSK is het enige bedrijf dat een complete mechanische aandrijflijn vanuit één bron kan leveren, met perfect bij elkaar passende onderdelen. Naast deze toepassing bij de uit carbide geperste stukken, is de technologie ook bruikbaar op onderdelen vervaardigd uit ijzerpoeder, keramische en magnetische materialen. De kogelomloopspindels uit de HTF-serie worden ook op grote schaal ingezet door fabrikanten van plastic spuitgietmachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven