NLR verbindt twee poeders met laser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

NLR verbindt twee poeders met laser

NLR heeft een werkstuk 3D-geprint met zowel SS 316 als Inconel 719 (foto’s: Tim Wentink)

De RapidPro in Veldhoven was eind februari het platform voor additive manufacturing en alles wat daar mee te maken heeft. Exposanten op deze drukbezochte beurs presenteerden diverse 3D-printers, interessante werkstukken en onmisbare toebehoren. Zo presenteerde het NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) het resultaat van een multimaterialen 3D-printproject.

Het NLR heeft in samenwerking met TNO en ECN onderzoek gedaan naar het 3D-printen van verschillende materiaalcombinaties. Het resultaat van het door het Ministerie van Economische Zaken gefinancierde ‘Multi-Material Additive Manufacturing’ programma, is een 3D-geprint product dat bestaat uit twee metaallegeringen. Het werkstuk is een warmtewisselaar die geprint is met poeder van roestvast staal (SS 316) en een nikkel superlegering (Inconel 718). Volgens Gerrit Kool, R&D engineer bij NLR, zijn deze materialen niet zo maar gekozen. “Je kan niet ieder materiaal met elkaar verbinden. De reden dat we voor een nikkellegering en roestvast staal hebben gekozen is het feit dat beide materialen qua uitzettingscoëfficiënt en smeltpunt redelijk dicht bij elkaar liggen”, aldus Kool. Het idee van een onderdeel die bestaat uit een multimateriaal is interessant omdat het voor veel onderdelen en constructies wenselijk is als de specifieke materiaaleigenschappen geleidelijk in elkaar zouden overgaan. Een voorbeeld is de warmtewisselaar van NASA’s nucleaire energie-installatie voor toekomstige maan- en marskoloniën. Hierbij wordt roestvast staal gebruikt voor de structurele delen van de reactor en Inconel voor het gedeelte van de energie-omzetting. De warmtewisselaar koppelt beide systemen en hierbij is het wenselijk om dus een onderdeel te gebruiken die de materiaaleigenschappen van beide materialen combineert.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven