Ga naar hoofdinhoud

NL-bedrijven samen in batterijtechnologie (+video)

Start-up Eleo ontwikkelt batterijpakketten voor onder meer industriële voertuigen (Foto: Eleo Technologies).

Nederlandse bedrijven (als VDL Groep, DAF Trucks en Damen Shipyards), kennisinstellingen en brancheverenigingen bundelen de krachten in het nieuwe innovatieprogramma Battery Competence Center. De samenwerkende partijen willen zo kennis en competenties opbouwen op het vlak van batterijtechnologie en de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie versterken.

Door krachten te bundelen met kennisinstellingen en veelbelovende start-ups op het gebied van batterijtechnologie en –productieprocessen, wil het Battery Competence Center batterijpakketten in Nederland gaan assembleren. Zo worden de economische kansen voor Nederlandse OEM’ers en start-ups vergroot. Dat meldt Aandrijftechniek.

Een groot deel van de betrokken partijen en innovatieve startups in batterijtechnologie is gevestigd in de regio Brainport Eindhoven.

Batterijkennis opbouwen

In het Battery Competence Center wordt kennis gebundeld om te werken aan de ontwikkeling van batterijpakketten voor bussen, trucks en schepen.

De partners willen de batterijpakketten daarna produceren om het voer- of vaartuig beter én concurrerender te maken. Ook trekken de partijen samen op om de inkoopkracht van de bedrijven te vergroten. Zo wordt Nederland minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers.

Consortium

Het consortium bestaat uit DAF TrucksVDL GroepDamen Shipyards, start-up ELEO Technologies, de kennisinstellingen TNO en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de economische ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development en brancheverenigingen RAI Automotive Industry NL en Netherlands Maritime Technology (NMT).

In het eerste project van het Battery Competence Center werken de partijen samen om prototypen van batterijpakketten te ontwikkelen die door de deelnemende partijen in hun voer- en vaartuigen gebruikt kunnen worden.

VDL: Batterijpakketten voor serieproductie

Zo gaat VDL Groep de opgebouwde kennis inzetten om batterijpakketten voor VDL-voertuigen te produceren. Het bedrijf wil een demo-productielijn opbouwen voor batterijpakketten. Nu nog maakt VDL voor zijn elektrische voertuigen gebruik van batterijpakketten die worden aangeleverd door partners uit Azië.

Om meer flexibiliteit te krijgen, is het belangrijk dat assemblage van voertuigspecifieke batterijpakketten in eigen huis plaatsvindt, vindt het bedrijf. Daarbij kan de eigen kennis op het gebied van geautomatiseerde serieproductielijnen gebruikt worden, net als de ervaringen als gebruiker van deze batterijpakketten. “In het ideale geval, assembleren we naast onze eigen batterijpakketten ook pakketten voor andere bedrijven”, zegt Menno Kleingeld, specialist e-mobiliteit van VDL Groep.

DAF Trucks

DAF Trucks was in 2018 de eerste grote truckfabrikant die een volledig elektrische truck op de markt introduceerde. Inmiddels heeft het bedrijf meerdere uitvoeringen in het leveringsprogramma.

“De komende jaren zal de vraag naar geheel of gedeeltelijk elektrische vrachtwagens alleen maar toenemen”, zegt Jos Habets, director Operations en lid van de Raad van Bestuur.

”Daarnaast gaan de ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie buitengewoon snel. Door kennis en ervaring van collega-ondernemingen, kennisinstellingen en start-ups binnen het Battery Competence Center te bundelen, kunnen we onze concurrentiepositie op het gebied van elektrische vrachtwagens verder versterken.”

Scheepvaart

“Voor Damen Shipyards is het een unieke kans om kennis vanuit de automotive sector, waar elektrificatie sneller gaat dan in de maritieme sector, toe te passen op de scheepvaart,” zegt Peter van Terwisga, director Group’s Research van Damen Shipyards .

Start-up Eleo ontwikkelt batterijpakketten voor onder meer industriële voertuigen, als graafmachines, heftrucks en tractoren. De pilotproductielijn uit dit project helpt Eleo “om op grote schaal te gaan produceren en ons bedrijf internationaal uit te bouwen”, vertelt founder Jeroen Bleker.

Subsidieprogramma

Het project wordt ondersteund met 2,4 miljoen euro uit het React-EU subsidieprogramma in samenwerking met de provincie, “Deze steun zorgt in combinatie met de 2,3 miljoen euro eigen inbreng van de deelnemende partijen voor een stevige impact in het versnellen en verbeteren van batterijtechnologie, waarmee we onze samenleving en economie weer een stukje duurzamer kunnen maken”, zegt Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie en Kennis- & Talentontwikkeling van de provincie Noord-Brabant.

Langetermijnstrategie

Het Battery Competence Center wil dat Nederland een belangrijke positie gaat innemen in de Europese batterijketen. Nederland heeft hiervoor al een aantal belangrijke competenties. Denk hierbij aan het ontwikkelen van complexe productieprocessen en machines, maar ook de expertise op het gebied van dunne-film technologie en plasma chemie die nodig zijn om nieuwe generatie batterijcellen te ontwikkelen.

De gunstige logistieke ligging in Europa en de sterke automotive en maritieme industrie zijn belangrijke succesfactoren. Om deze kansen te benutten, wordt in het Battery Competence Center het ecosysteem verder ontwikkeld. Dit door meerdere samenwerkingsprojecten op te zetten, de industrie te vertegenwoordigen en het te positioneren in het nationale en Europese speelveld, alsmede om meer kennisdeling te krijgen binnen het netwerk.

Over bedrijfsgrenzen heen

Brainport Development, RAI Automotive Industry NL en NMT leggen, vanuit het programmabureau op de Automotive Campus, de verbindingen over de bedrijfsgrenzen heen en betrekken hun netwerk. Als vervolgstap is een tweede project opgezet. Hiervoor loopt momenteel een subsidieaanvraag voor de R&D Mobiliteitsregeling van RVO.

In dit project zitten 28 partners uit de Nederlandse automotive en maritieme sector die samenwerken op het gebied van de ontwikkeling, productie en toepassing van batterijen tot en met recycling. Door dergelijke initiatieven te initiëren en te faciliteren, bouwt het Battery Competence Center aan een duurzaam en sterk batterij-ecosysteem in Nederland.

Battery Competence Center (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven