Nieuwe Weingärtner voor grootverspaning • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Weingärtner voor grootverspaning

Op de EMO 2011 toonde het Oostenrijkse Weingärtner een vernieuwde compleetbewerkingsmachine uit de MPMC-serie, de 1000 S. Bijzonder waren enkele noviteiten waaronder gereedschapswisseling met een robot, drie-assige CNC-gestuurde bril met actieve neerhouder en automatisch wisselend groot boorgereedschap voor holle bewerkingen.

De MPMC machines van Weingärtner behoren tot de grootverspaners. Deze machines zijn te leveren vanaf de MPMC 600 tot en met de MPMC 2000. In draaidiameter variërend van 500 mm tot maximaal 2000 mm en in lengte vanaf 1 m tot en met 25 m. De nieuwe 1000 S die op de EMO werd getoond, kan producten aan met een maximale diameter van 1000 mm met gebruik van brillen en de diameter boven het bed is maximaal 1240 mm. De maximale werklengte van het getoonde model was 9 m. Het vermogen van de hoofdspil bedraagt 131 kW en de freesspil heeft een vermogen van 46 kW.

 

Weingartner 1000S op EMO

De vernieuwde 1000S kan een productgewicht aan van 12.000 kg tussen de centers (zonder brillen) en 19.000 kg tussen de centers met brillen (foto’s: Paul Quaedvlieg)

 

De machine beschikte over enkele nieuwe zaken die niet eerder door Weingärtner getoond waren. Zo waren er twee drie-assige brillen met actieve (hydraulische) neerhouder. Deze zorgen voor een stabiele en nauwkeurige ondersteuning van de producten tijdens het bewerken. Ook bijzonder is het heavy duty boorgereedschap (maximaal 250 mm diameter) die middels automatische gereedschapswisseling vanachter de center geactiveerd kan worden. Daartoe wordt eerst de freesspil inclusief aandrijving afgekoppeld en daarna wordt de het boorgereedschap aangekoppeld.

 

Weingartner boorgereedschap

De nieuwe 1000 S heeft zowel nieuwe drie-assige brillen met actieve neerhouder als ook zwaar boorgereedschap

 

Op de EMO kreeg Metaal Magazine ook een kijkje achter de machine, alwaar een robot werd ingezet voor de toevoer en afvoer van gereedschappen naar en van de gereedschapswisselaar van de machine. De operator kan, vanachter een beveiligd venster, vier gereedschappen klaarzetten. De robot pakt deze op en plaats deze in het grote lineair opgestelde gereedschapsmagazijn. Van hieruit wordt de machine bevoorraad.

 

 Weingartner robot gereedschap

De robot aan de achterzijde van de machine zorgt voor het managen van alle gereedschappen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven