Nieuwe stelling: Wees positief over metaal • Metaal Magazine
Nieuws

Nieuwe stelling: Wees positief over metaal

2

Het tekort aan vakkrachten blijft een probleem in de sector. Jongeren hebben zoveel keuze dat het lastig is om ze te interesseren voor een vak in de metaal. Daarnaast is het imago van metaalbewerking nog altijd slecht. Of is dat helemaal niet zo? En roepen we door negatief taalgebruik juist het onheil over onszelf af? De nieuwe stelling gaat over het al dan niet ‘pimpen’ van berichten over metaal.

Het eerdere stukje kunnen we ook anders zeggen: Technisch georiënteerde mensen hebben volop mogelijkheden om te kiezen voor veelzijdig werk in de metaal. De sector is voor jongeren zeer aantrekkelijk met talloze uitdagingen, zoals een boeiend arbeidsperspectief en afwisselend werk in een schone werkomgeving.

Dit zijn twee verschillende manieren van benadering voor een zelfde probleem/uitdaging. Taalgebruik en het gebruik van beelden kan een hoop doen; ook in de vakmedia en in berichten die u zelf naar buiten brengt.

Positieve aanpak?

Voorstander van een positieve aanpak is Els van Veen van Treasure-U, een bedrijf voor het ‘succesvol maken van medewerkers in technische bedrijven’. “Want hoe vaker werknemers, werkgevers, ouders en leerlingen negatieve woorden krijgen voorgesteld, des te meer je erin gaat geloven dat het toch niets is of wordt.”

“Gebruik dus niet de term ‘tekort’”, geeft zij aan, “maar zeg liever: ‘deze veelzijdige en productieve branche heeft behoefte aan meer vakmensen om de productie op het gewenste niveau te houden.”

Taalgebruik ‘pimpen’ of niet?

Wat vindt u? Helpen we de sector als geheel verder met het ‘pimpen van taalgebruik’ omdat nieuwe aanwas nu eenmaal gevoelig is voor het imago van de sector? Of is reëel taalgebruik (zeggen waar het op staat) een betere optie omdat ‘om de brij heen draaien’ geen wezenlijke oplossing aandraagt.

Stem mee!

Wees positief over metaal!

 • Ja, ik stoor me ook altijd aan foto’s van vonkenregens. Metaalbewerking is een schoon vak. Benadruk dat. (40%)
 • Nee, er kan beter gewerkt worden aan een echte oplossing: beter belonen bijvoorbeeld. (27%)
 • Ja, positief zijn kan nooit kwaad. Zie het als PR naar buiten toe. Alle beetjes helpen. (20%)
 • Nee, blijf een reëel beeld schetsen. Aan verbloemd, positief taalgebruik heeft niemand iets. (13%)

Motiveer uw antwoord!

Geef ook aan waarom u dat vindt, door een mail te sturen naar hoofdredacteur Tom van der Meer (t.vandermeer@eisma.nl).

Uitslag eerdere stelling

Vakbeurzen: Gaan of niet?

2 reacties op “Nieuwe stelling: Wees positief over metaal

 1. Els van Veen schreef:

  Beste redactie,

  Ik waardeer de actie om een poll te plaatsen naar aanleiding van mijn opmerking over positief taalgebruik. Daarmee heb ik niet bedoeld dat je – zoals gesuggereerd wordt – om de hete brij heen draait. De alinea onder taalgebruik ‘pimpen of niet’ is suggestief. Er staat reëel taalgebruik (zeggen waar het op staat). Positief en stimulerend taalgebruik is net zo goed reëel. Ook de vragen zijn behoorlijk suggestief met slecht voorbeelden over vonkenregens en de metaalbewerking is schoon. Heel jammer voor een goede discussie over taalgebruik.

 2. Peter Smits schreef:

  Wees allen positief over het mooie metaalbewerkings vak.
  Vele vakmensen zijn trots op hun beroep, dit mogen ze best vaker laten merken.
  Maak geen foto’s of publiceer ze niet, van vakmensen met vieze werk kledij aan, of vonken regens bij het slijpen. wees allen een ambassadeur voor dit mooie beroep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven