Nieuwe stelling: Co-creatie is de toekomst! • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe stelling: Co-creatie is de toekomst!

(foto: Freestock)

Co-creatie wordt bij het ontwikkelen van nieuwe producten steeds vaker als hét antwoord gezien om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Met co-creatie worden de verschillende sterken en specialismen van de partners benut om al vanaf de tekentafel bij het ontwerp tot de meest optimale, duurzame oplossing te komen.

Een samenwerking tussen ABB en VDL Groep koppelt bijvoorbeeld elektrotechniek van ABB aan metaalbewerking van VDL. Zo hebben de twee al samen robots ontwikkeld die bij VDL Nedcar auto’s assembleren. Ander voorbeeld zijn slimme automatisch geleide voertuigen (agv’s) voor intern transport in de maritieme sector.

VDL wil ook samenwerken met bouwbedrijf Van Wijnen om metaalbewerken te verbinden met duurzaam bouwen. VDL kan dan demontabele modules (badkamers, toiletten, technische ruimten) produceren voor bijvoorbeeld woningbouwprojecten.

Elkaars sterkten benutten

Samenwerking en co-creatie hoeven overigens niet over sectoren heen. Ook binnen metaalbewerken kunnen bedrijven elkaars sterkten en specialismen benutten. Dat gebeurt natuurlijk al bij onderlinge uitbesteding. Maar het kan ook gestructureerder, door bijvoorbeeld al in het begin, tijdens de r&d samen te werken. Dat bijvoorbeeld een verspanend bedrijf en een plaatbewerkend bedrijf samen voor eindklanten producten ontwikkelen, testen en vervolgens produceren, assembleren en afwerken.

Hoe denkt u daarover?

Co-creatie is de toekomst!

  • Absoluut. We zullen wel moeten. (39%)
  • Ja, al blijft samenwerken altijd lastig. (28%)
  • Nee, juist in eigen R&D onderscheid je je van de concurrentie. (22%)
  • Ik zie meer in één leidende partij die per project partners inschakelt. (11%)

Stem mee en motiveer uw antwoord, door een mail te sturen naar t.vandermeer@eisma.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven