Nieuwe skiving-optie Haimer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe skiving-optie Haimer

De optische drager kan +/- 25° gedraaid worden om zich aan te passen aan de meetpunten van het gereedschap (foto: Haimer).

Haimer heeft de optie Gear skiving voor de Microset VIO lineair (gereedschapvoorinstelling) verder geoptimaliseerd. Dit is bedoeld om de operator werk uit handen te nemen, de kwaliteit van het werkstuk te optimaliseren en de totale prestaties en productiviteit aanzienlijk te verhogen.

Bij het skiven van tandwielen luistert het heel nauw om het absolute middelpunt van het skiving-gereedschap te bepalen. Als het gereedschap tijdens de bewerking namelijk niet volledig gecentreerd is, wordt deze langs de flank van het te bewerken tandwiel getrokken, waardoor zowel de grootte als de maat van het onderdeel onverwacht afwijkt. En als de vorm en grootte niet kloppen, leidt dit tot afkeur.

Een nauwkeurige synchronisatie tussen het gereedschap en het tandwiel is dan ook van belang om de exacte vorm en maatvoering te verkrijgen.

Proces op één machine

Tegenwoordig kunnen metaalbewerkingsbedrijven het hele tandwielsnijproces op één machine uitvoeren, wanneer deze is uitgerust met het gelijkwaardige technologiepakket van de machinefabrikant. En zeker voor de eerste instelling van het gereedschap is het belangrijk om de juiste gereedschapscoördinaten vast te stellen.

De optie Gear skiving is sinds begin 2016 beschikbaar voor de Haimer Microset VIO lineair. Met behulp van deze meetfunctie, speciaal ontworpen voor het meten van gereedschappen voor de skiving van tandwielen, kan het voorinstellen en meten van gereedschappen plaatsvinden buiten de bewerkingsmachine en tijdens niet productieve momenten.

‘Verder verbeterd’

Haimer heeft deze optie nu verder doorontwikkeld en verbeterd. Met Gear skiving kan de gebruiker met hoge herhaalbare nauwkeurigheid de juiste data van de snijkant van het skiving-gereedschap vinden en deze digitaal overbrengen naar de bewerkingsmachine.

Ook kan het meetproces worden geautomatiseerd met een meetmacro op de voorinstelapparatuur. Op deze manier kunnen alle operators de voorinstelling bedienen en complexe tooling, zoals een gear skiving frees, meten zonder dat diepere knowhow nodig is.

‘Bewerkingsmachine kan blijven draaien’

Met deze nieuwe optie kan de optische drager (voorzien van een digitale camera) +/- 25° worden gedraaid om zich aan te passen aan de meetpunten van het gereedschap. Deze functie stelt verspaners in staat om tandwielsnijgereedschappen op een geheel nieuwe manier voor in te stellen. Het maakt het mogelijk dat de bewerkingsmachine ondertussen blijft draaien, wat de productiviteit verhoogt.

Deze speciale technologie kan ook standaard gereedschapssamenstellingen meten en die gereedschapsgegevens vervolgens naar de bewerkingsmachine sturen.

De Haimer Microset gereedschapvoorinsteller VIO lineair is dus een ‘allrounder’ die daarmee aantrekkelijk is voor alle werkplaatsen die tandwielen frezen, of die hun gereedschappen efficiënt willen voorinstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven