Nieuwe praktijkhal Make Center • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe praktijkhal Make Center

Opleidingsbedrijf Metaal Midden Nederland (OBM) en ROC Midden Nederland (ROCMN) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om vanaf 1 september te starten met een publiek private samenwerking. Onder de naam Make Center wordt na de zomer een nieuwe praktijkhal gebouwd waarin mbo-studenten en vakmensen uit de maakindustrie samenwerken en ook van elkaar gaan leren. Het Make Center komt op het parkeerterrein van ROCMN in Nieuwegein en zal in februari 2021 worden geopend.

“Een intensievere samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is noodzakelijk om in de toekomst te beschikken over voldoende en goed opgeleide vakmensen”, melden de partners. Zeker in regio’s waar veel maakbedrijven gevestigd zijn, zoals de regio Midden-Nederland.

In Midden-Nederland zitten onder meer bedrijven die terminal-trekkers maken voor havens en industrie, machines voor de aardappelverwerkende industrie en verpakkingsmachines voor de levensmiddelenbranche.

Vraag vanuit de markt

Make biedt kwalificerende mbo-opleidingen aan. Het zal vanuit een bedrijfscultuur opereren, de (opleidings)vraag vanuit de markt is leidend.

Er wordt al gekeken hoe en wanneer het opleidingsaanbod kan worden uitgebreid om de theoretische en de praktische leerweg samen te brengen. En om te kijken naar een betere aansluiting op het hbo via AD (associate degree) opleidingstrajecten voor havisten.

In het kader van het thema ‘leven lang ontwikkelen’ zal ook het opleiden van werknemers via gekwalificeerde cursussen en trainingen steeds meer vorm krijgen. Door direct in de praktijk te werken, te experimenteren en zo te ervaren, leren studenten sneller.

‘Leren werken en ervaring opdoen’

In het Make Center leren ze te werken met nieuwe machines en zo ervaring op te doen met technieken van morgen. “Zo sluiten de praktijklessen die er worden gehouden en het werk bij hun werkgever beter op elkaar aan.”

In diverse werkgroepen is de afgelopen maanden intensief gewerkt aan de ontwikkeling van het curriculum, het bepalen welke investeringen in machines en mensen nodig zijn. Diverse vertegenwoordigers van bedrijven en docenten zijn hierbij betrokken.

De stakeholders van OBM zullen investeren in machines en de verdere inrichting van het Make Center.

‘Meer samenwerking met bedrijfsleven’

“ROCMN staat open voor meer samenwerking met het bedrijfsleven”, aldus Johan Spronk, voorzitter College van Bestuur van ROCMN.

“Onderwijs en bedrijven moeten meer samen optrekken om vakbekwaam personeel op te leiden en in te spelen op de vraag vanuit de markt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven