Nieuwe pand Trumpf Nederland geopend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe pand Trumpf Nederland geopend

Directeur Ger van der Endt voor het nieuwe pand van Trumpf Nederland: “Alle ruimte om deze klanten te informeren over de fijne technische details en over de nieuwste ontwikkelingen” (foto’s: Marian Oosterink)

Vanmiddag is het nieuwe kantoorpand van Trumpf Nederland aan de John Maynard Keynesstraat in Hengelo (Ov) officieel geopend. Het gebouw van Trumpf voldoet aan alle eisen op het gebied van ergonomie, efficiëntie en duurzaamheid, maar de essentie is toch dat het meer ruimte biedt om de klant te informeren en bij te scholen.

 

Het nieuwe pand is een direct uitvloeisel van de aangescherpte strategie van Trumpf om ‘meer met klanten te doen’, blijkt uit de woorden van Ger van der Endt, directeur van Trumpf Nederland. “Klanten willen steeds beter geïnformeerd worden, er is een grote behoefte aan kennis om processen te optimaliseren”, is zijn ervaring. “In het nieuwe pand hebben we nu alle ruimte om deze klanten te informeren over de fijne technische details en over de nieuwste ontwikkelingen. Op beurzen is daar vaak onvoldoende tijd voor.”

 

De leslokalen zijn voorzien van de modernste technieken. Zo kan de docent ‘meekijken’ in het scherm van de cursist en op het centrale scherm gemaakte aantekeningen direct doorsturen
De leslokalen zijn voorzien van de modernste technieken. Zo kan de docent ‘meekijken’ in het scherm van de cursist en op het centrale scherm gemaakte aantekeningen direct doorsturen

 

Westermaat Campus

Het oude pand gaf wat dat betreft te weinig mogelijkheden voor uitbreiding en voor een efficiënte indeling, zodat nieuwbouw in feite de enige optie was. Daarbij is bewust gekozen voor het nieuwe bedrijventerrein Westermaat Campus, gelegen aan de noordzijde van Hengelo, direct naast de A1. Want een goede en snelle bereikbaarheid voor klanten en cursisten was voor Van der Endt een voorwaarde. Hij duidt Westermaat Campus bovendien aan als ‘het paradepaardje van Hengelo’. Dankzij de parkachtige opzet onderscheidt het zich door een open en toegankelijke uitstraling.

 

Eén van de open werkruimtes voor vaste en flexwerkers. Op de achtergrond de centrale wandkast, de werkplekken zelf zijn alleen voorzien van een eenvoudige opbergkast
Eén van de open werkruimtes voor vaste en flexwerkers. Op de achtergrond de centrale wandkast, de werkplekken zelf zijn alleen voorzien van een eenvoudige opbergkast

 

Klantenetage

De aandacht voor de klant wordt in het nieuwe kantoorpand onderstreept doordat de hele eerste etage voor deze doelgroep is gereserveerd, Van der Endt spreekt dan ook van ‘de klantenetage’. Hier bevinden zich onder meer een seminarruimte en volledig ingerichte scholingslokalen. De lokalen zijn voorzien van de modernste technieken, zo kan de docent aantekeningen maken op een centraal scherm en deze direct doorsturen naar de cursisten. Hij heeft ook de mogelijkheid om een scherm van een cursist over te nemen, om de vorderingen te volgen en om eventueel bij te sturen. De klantenetage telt verder een lees- en studieruimte en heeft de beschikking over een eigen kantine.

 Zo min mogelijk papier

Het pand telt in totaal vijf verdiepingen en is opgebouwd rond twee kernen, het trappenhuis en het blok met keuken en sanitaire voorzieningen. Op de tweede en derde etage, waar zich de kantoren en werkplekken voor de medewerkers bevinden, worden deze kernen aan de voorzijde geflankeerd door een galerie van gesloten werkruimtes en conferentiekamers. Aan de zijkanten zijn open werkruimtes gecreëerd voor vaste en flexwerkers, inclusief overleghoekjes. Elke open werkruimte telt één grote wandkast, terwijl een vaste werkplek naast bureau en stoel is uitgerust met een eigen eenvoudige opbergkast. “Zo min mogelijk papier”, zo verwoordt Van der Endt het streven. “We willen ook voorkomen dat iedereen weer zijn eigen archiefje gaat creëren. Iedereen moet digitaal toegang hebben tot alle informatie die voor hem relevant is.”

 

De warmtepomp in de technische ruimte. Via warmtewisselaars wordt het hele gebouw gekoeld en verwarmd door gebruik te maken van aardwarmte
De warmtepomp in de technische ruimte. Via warmtewisselaars wordt het hele gebouw gekoeld en verwarmd door gebruik te maken van aardwarmte

Paternostermagazijn

Op de bovenste etage, met rondom een terras, is de centrale kantine ondergebracht. Evenals de technische ruimte met het luchtbehandelingsysteem en de warmtepomp, volgens een ontwerp van Dijkoraad Wiecherink in Enschede en geïnstalleerd door Engberink Technische Installaties in Almelo. De benedenverdieping is gereserveerd voor de serverruimte, het centraal archief en het paternostermagazijn. De laatste is voornamelijk bedoeld voor de meest gangbare dan wel kritische onderdelen, zoveel mogelijk wordt rechtstreeks vanuit Duitsland aangeleverd. Gezien de afstand staat dit voor de Nederlandse markt een snelle service in ieder geval niet in de weg en het biedt in ieder geval de mogelijkheid om voorraden zo laag mogelijk te houden. Ook aan een detail als een doucheruimte voor fietsende werknemers is hier gedacht.

Nederlandse klanten

Strak, licht, efficiënt en energiezuinig zijn wel de meest geëigende sleutelwoorden die het gebouw kenmerken. Alle ruimtes zijn voorzien van computervloeren, waarbij ontsierende bekabelingen uit het zicht zijn verwerkt, en overal is wifi. Het pand is gebouwd door Van Wijnen. Dankzij de hand van de Duitse architect Barkow Leibinger in Berlijn is daarbij op detailniveau sprake van een aantal bijzonderheden waar het de Nederlandse bouwmarkt betreft. Zo zijn brandslangen in de muur verwerkt, net als de spiegels op de toiletten. Ook de deurstijlen zijn gelijk met de muur aangebracht. Het draagt allemaal bij aan de strakke uitstraling van het gebouw.

Bij de inrichting van het pand is vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van Nederlandse klanten van Trumpf. Van de wanden van Maars tot en met de kantoormeubelen van Drentea en de koffiezetapparaten van Bravilor en Animo op elke etage. Alleen voor de klimaatplafonds is een Duitse klant van Trumpf ingeschakeld.

Energieneutraal

Ook qua duurzaamheid en energiehuishouding voldoet het nieuwe pand aan de modernste normen. Zo is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals zichtbeton voor de constructie. Een gasaansluiting kent het gebouw niet, voor koeling en verwarming wordt uitsluitend gebruik gemaakt van aardwarmte. “Dit jaar meten we wat we aan elektrische energie verbruiken, volgend jaar gaan we dat opvangen met behulp van zonnecollectoren. Dan zijn we volledig energieneutraal”, aldus Van der Endt. Ook buiten het pand zelf is gedacht aan het aspect duurzaamheid. De parkeerplaats is voorzien van vier oplaadpalen voor elektrische auto’s, terwijl voor de buitenverlichting rond het pand gebruik is gemaakt van energiezuinige LED-verlichting.

Machines zal men in het pand van Trumpf niet aantreffen. “Dat is allemaal erg kostbaar en vaak heb je toch net weer het verkeerde type”, geeft Van der Endt aan. “Vandaar dat we geïnteresseerde klanten rechtstreeks meenemen naar de showroom van Trumpf in Ditzingen (D)”. Voor praktijkdemonstraties kan in voorkomende gevallen ook een beroep worden gedaan op nabijgelegen klanten als Eaton en Jordahl, waar wordt gewerkt met een aantal verschillende machines van Trumpf.

73 mensen

Bij Trumpf Nederland werken 73 mensen, waarvan vijftien aan het EUV-project (extreme UV-lithography) van ASML waarvoor Trumpf de lasertechnologie levert. Van het resterende aantal wordt iets meer dan de helft gevormd door servicemonteurs. Omdat een snelle en betrouwbare service cruciaal is voor klanten kunnen zo nodig ook monteurs worden ingeschakeld van externe servicepartner Numac. Het op 30 juni afgelopen fiscale jaar 2013/2014 was het beste jaar ooit voor Trumpf Nederland, met een totale omzet van 58 miljoen euro (inclusief het EUV-project). Het succes is volgens Van der Endt niet alleen te danken aan de triomftocht van de fiberlaser, maar ook aan de sterke vraag naar combimachines. De hoge automatiseringsgraad die hierbij mogelijk is vormt een belangrijk argument voor klanten.

Bekijk hier meer foto’s van het nieuwe pand van Trumpf

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven