Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe MTL Talk over verspanen in 2023

Hoe speel je als verspanend bedrijf effectief in op trends en ontwikkelingen in de verspanende industrie? Waar staat u in het spectrum en waar wilt u naartoe? MTL Metaal Magazine heeft hierover op 23 november een nieuwe MTL Talk gehouden.

Klanten eisen van draai- en freesbedrijven een grotere diversiteit aan onderdelen in steeds kleinere seriesgroottes. Dat heeft een impact op het bedrijf, de machines en de planning. Ook zijn er ontwikkelingen rondom de machine, zoals automatisering om ook manloos te werken, en het gebruik van data om productiemiddelen nog effectiever in te zetten.

Maar waar staan verspanende bedrijven op dit moment? En waar gaan ze naartoe? En wat wordt de rol van uw bedrijf hierin? Rob van der Werff en David Kemps praten hierover met Tom van der Meer, hoofdredacteur van MTL Metaal Magazine, tijdens de interactieve MTL Talk in de studio in Doetinchem. Thema is dit keer: Trends en ontwikkelingen in de verspanende industrie 2023.

Verbeter capaciteit

Rob van der Werff is bedrijfseconomisch adviseur Ondernemen, Economie & Fiscaliteit bij Koninklijke Metaalunie, met specialismen bedrijfswaardering en transactiebegeleiding externe verkoop. Hij is tevens onderzoeker en medeauteur van de Benchmark Verspanen en de Economische Barometer van het MKB-metaal.

“Verspanende bedrijven kunnen hun efficiency nog altijd verder verhogen door de capaciteit van het bestaande machinepark beter te benutten”, vertelt hij. “Kern hierbij is dat zij werk moeten maken van investeren in digitaliseren en personeel. Dit kan diverse problemen in de organisatie oplossen.”

Hij gaat in op de resultaten van de nieuwe benchmark die onder verspanende bedrijven is gehouden en wat de succesfactoren zijn om klaar te zijn voor de toekomst. “Want niemand wil uitsluitend een onderhoudsbedrijf zijn, maar daar eindig je wel als je niet meegaat.”

Specifieke keuzes maken

David Kemps is sector banker Industry bij ABN Amro. Hij spreekt over grote trends en thema’s binnen de industrie, zoals Smart Industry, IoT, 3D-printing, servitization en circulariteit. Daarnaast maakt hij specifieke analyses van industriële subsectoren als de machinebouw en hightech systems.

Hij zal tijdens MTL Talk wat eerste resultaten delen van een Nevat/FPT-Vimag-onderzoek dat nog moet uitkomen. Kemps noemt digitalisering en automatisering geen keuze meer maar een voldongen feit.

Hij onderscheidt meerdere typen verspanende bedrijven die elk specifieke keuzes zullen moeten maken om mee te kunnen blijven doen.

MTL Talk

Het webinar is gehouden op woensdag 23 november tussen 12 en 13 uur. Kijk terug door een terugkijklink aan te vragen!

MTL Talk kan bekeken worden via computer, tablet of telefoon. Deelnemers konden tijdens de gratis online sessie via de chatfunctie vragen stellen en meediscussiëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven