De nieuwe Makino D200Z: 5-assig verticaal bewerkingscentrum • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

De nieuwe Makino D200Z: 5-assig verticaal bewerkingscentrum

Stijve en dynamische 5-assige draaizwenktafel. (foto's: Makino)
Tijdens het jaarlijkse internationale Die & Mould Forum in Kirchheim unter Teck, lanceerde Makino een nieuw 5-assig verticaal bewerkingscentrum, de D200Z.
De Z-vormige configuratie van de B-as en de C-as zorgt ervoor dat het gewicht van het werkstuk weinig effect heeft, onafhankelijk van de positie en de stand. Daarnaast wordt een hoge stijfheid gewaarborgd door de optimale slag en een minimale krachtenlus. In combinatie met een geavanceerde thermische regeling voor effectieve warmteafvoer, maakt de stijve machineconstructie nauwkeurig verspanen mogelijk.
De GI Smoothing functie – standaard in Makino’s nieuwste Professional 6 besturing –  optimaliseert de freesbaan als de CAM-toleranties te grof zijn voor soepel, simultaan 5-assig verspanen. Die PRO 6 functie elimineert zo ongewenste markeringen op de te bewerken oppervlakken.
Vooraanzicht van de D200Z.

Verhoogde productiviteit

De dynamisch aangestuurde D200Z kenmerkt zich door  hoge voedings- en snijsnelheden – X, Y, Z: 60.000 mm/min en versnellingen van 1.5 g op de X- en Y-as en 2,0 g op de Z-as. Daarnaast is een nulpuntspansysteem geïntegreerd in de tafel om de insteltijden te verkorten, hetgeen op zich weer leidt tot een totale doorlooptijdvermindering.

Intelligente functionaliteit

Met Makino’s nieuwste Professional 6 (PRO 6) besturing, is de D200Z voorzien van diverse intelligente functies die de productiviteit van de machine verhogen. De digitale CNC-besturing is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vraag van klanten naar verbeterde bewerkingsprocessen door verhoogde veiligheid, bedieningsgemak, betrouwbaarheid en productiviteit.
De verbeterde productiviteit kan worden geleverd inclusief veiligheidsmaatregelen, door Collision Safe Guard, een real-time botsingspreventiesysteem, effectief bij 5-assige toepassingen. Statistisch gezien is een crash de meest voorkomende oorzaak van schade aan de hoofdspindel. De belangrijkste factoren hierbij zijn menselijke fouten bij de bediening, instelling en montage, en bij gereedschappen en opspanning – allemaal fouten die op de machine kunnen optreden De botsingsbescherming houdt rekening met de werkelijke machinecondities om botsingen te voorkomen.

Ontworpen voor onbemande operaties

Het verticale bewerkingscentrum biedt X-, Y- en Z-as bewegingen van 350 x 300 x 250 mm en kan werkstukken handlen tot 300 mm diameter, 200 mm lengte en 75 kg gewicht. En dit binnen een footprint van 1.500 x 2.200 mm.
De D200Z is klaar voor zowel pallet- als werkstukhandling, waarbij de robotroldeur opzij de weg opent naar automatisering. In alle situaties blijft de voorkant vrij voor de vakmanbediener. Intelligente automatiseringsoplossingen van Makino, waaronder zowel complexe systemen met 6-assige robots als standaard leverbare automatiseringssystemen, kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in de machine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven