Nieuwe glijlagers igus UV-bestendiger • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe glijlagers igus UV-bestendiger

Glijlagers worden soms, zoals in de zonne-industrie, gedurende lange tijd blootgesteld aan UV-straling. Voor dergelijke toepassingen heeft igus het high performance kunststof met lange levensduur iglidur J in haar assortiment. De doorontwikkeling hiervan is iglidur J UV. Dit nieuwe materiaal onderscheidt zich met een zeer goede UV- en vochtbestendigheid, evenals lage frictie- en slijtage-coëfficiënten.

Zonnesystemen alsmede andere buitentoepassingen moeten jarenlang functioneren en vaak onder extreme omgevingscondities. Dit vraagt om machinecomponenten die een lange levensduur bieden met lange standtijden.

Daarnaast moeten glijlagers die hun taak vervullen in bijvoorbeeld zonnetoren-energiecentrales, parabolische centrales of voor de montage van de roterende as voor het afstellen van de panelen de laagst mogelijke kosten hebben.

Voor dergelijke toepassingsscenario’s heeft igus nu een geoptimaliseerde, geavanceerde ontwikkeling van haar slijtvaste standaard materiaal iglidur J met lange levensduur, namelijk de high performance kunststof iglidur J UV.

Smeermiddelvrij, dus onderhoudsvrij

Het nieuwe UV-gestabiliseerde materiaal is vooral geschikt voor blootstelling aan continu direct zonlicht. Net als alle igus glijlagers, zijn ook de iglidur J UV glijlagers, dankzij hun geïntegreerde vaste smeermiddelen, smeermiddelvrij en dus onderhoudsvrij en ongevoelig voor stof en vuil.

Daarnaast zijn de lange termijn mechanische eigenschappen van iglidur J UV nog verder verbeterd. Dit biedt de klant het ideale materiaal voor extreem soepel lopende, smeermiddelvrije zonnesystemen met een lange levensduur.

Trotseert zon, wind en regen

Vanwege haar corrosievrije eigenschappen en goede bestendigheid tegen elementen, vormen vocht en andere omgevingsinvloeden geen obstakel voor het gebruik van iglidur J UV. De tribologische eigenschappen zoals frictie en slijtage van het UV-materiaal zijn vergelijkbaar met die van het standaard materiaal iglidur J.

Haar lage frictie-coëfficiënt bij droog bedrijf en de extreem lage stick-slip neiging zijn erg belangrijk bij hele lage snelheden, zoals deze gangbaar zijn bij tracking-systemen in de zonnesector. Hoge snelheden tot meer dan 1 meter per seconde zijn ook mogelijk. In beide gevallen is de statische frictie erg laag, waardoor de stick-slip neiging wordt vermeden.

Met en zonder flens

In eerste instantie is het materiaal beschikbaar met en zonder flens tot een asdiameter tot 20 millimeter. Lagers gemaakt van iglidur J UV zijn op aanvraag beschikbaar in alle voorgaande standaard dimensies van iglidur J alsmede in individuele ontworpen speciale geometrieën.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven