Nieuws

Nieuwe CAO Tata Steel

Tata Steel IJmuiden (archieffoto).
Tata Steel IJmuiden (archieffoto).

Medewerkers van Tata Steel hebben een nieuwe 2-jarige CAO. Het staalconcern stelt na een lange onderhandelingsronde met de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP Tata Steel, een resultaat te hebben bereikt.

De nieuwe CAO, met een looptijd van 2 jaar, loopt van 1 april 2019 t/m 31 maart 2020. Er is voorzien in een structurele loonsverhoging van de CAO-lonen van 3,5% per 1 april 2019, 0,5% per 1 juli 2019, 2,5% per 1 mei 2020 en een eenmalige uitkering van 280 euro bruto per 1 oktober 2020.

Flexibele werktijden

Tata Steel en de vakbonden breiden de proeven met flexibele werktijden uit. Dit omdat uit evaluatie van de proeven met flexibele werktijden duidelijk een positief effect blijkt op de beleving van medewerkers en leidinggevenden.

Ook wordt een proef gestart met zelfroosteren in de vijfploegendienst. Dit geeft medewerkers meer flexibiliteit en de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de eigen werktijden.

Jongeren/leerlingen

Tata Steel gaat 19-jarigen per 1 april 2019 van een jeugdschaal overzetten naar het salaris voor volwassenen. Tevens worden leerlingen vanaf 21 jaar beloond conform de schaal voor volwassenen. Dat levert hen een aanzienlijke salarisverbetering op.

De huidige afspraken over de diplomabonus van 200 euro voor leerlingen van de bedrijfsschool die hun opleiding hebben afgerond en het toekennen van een (afgeleide) RAU-uitkering worden voortgezet.

Arbeidsparticipatie

Tata Steel vindt het belangrijk om bij te dragen aan de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking en afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom wil het concern gebruikmaken van de mogelijkheid die de Participatiewet biedt om medewerkers uit deze doelgroep 120% van het geldende minimumloon te betalen. Tata Steel en de vakbonden gaan verkennen hoe dat op een voor deze groep zo gunstig mogelijke wijze kan worden ingevuld.

Werkscan

Tata Steel en de vakbonden hebben in de afgelopen CAO als proef voor een groep medewerkers het instrument Werkscan beschikbaar gesteld. De evaluatie daarvan was positief. Het bedrijf zal dit instrument nu via het Career Development Centre aan de medewerkers aanbieden.

Verlofstuwmeren

Het staalconcern en de vakbonden hebben verder afgesproken het totale pakket aan verlofregelingen te inventariseren en onderzoek te doen naar de wenselijkheid van het terugdringen van de door medewerkers opgebouwde verlofstuwmeren.

Mantelzorg

Tata Steel en de vakbonden zullen gedurende de looptijd van de CAO onderzoeken welke mogelijkheden en faciliteiten er ten aanzien van mantelzorg bestaan.

Deze CAO biedt volgens Tata Steel “een goede balans tussen een aantrekkelijke werkgever zijn en recht doen aan de huidige omstandigheden en uitdagingen van het staalbedrijf in IJmuiden”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven