Nieuwe blauwe coating voor minder wrijving • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe blauwe coating voor minder wrijving

Om de levensduur van metalen componenten te verlengen, heeft igus een nieuw coatingmateriaal ontwikkeld. Tribo-polymeerpoeder IC-05 haalde in een eigen test een 4 maal langere levensduur dan het gangbare IC-01. Het nieuwe FDA-gecertificeerde poeder zorgt voor slijtvast plaatmetaal, bijvoorbeeld bij doseersystemen, transportbanden of vulsystemen. Door de blauwe kleur is het materiaal optisch detecteerbaar.

Bij de geautomatiseerde productie van levensmiddelen betekent een fles in de vullijn die omvalt of een zak soep die klem raakt of scheurt in de glijgoot, een ongeplande stilstand van de productielijn.

Geen wonder dus dat er vraag is naar bewegende machinecomponenten met een lage wrijvingscoëfficiënt. Om geleideplaten, metalen glijbanen of onderdelen met een complexe geometrie een hoge slijtvastheid te geven, heeft igus nu een nieuw coatingmateriaal ontwikkeld speciaal voor gebruik in de voedingsindustrie.

FDA en blauwe kleur: in levensmiddelensector

Het opgespoten IC-05 tribo-polymeer beschermt gevoelige en kleine lagerpunten alsmede glij-oppervlakken. Het voldoet aan de FDA-vereisten en EU10/2011 regelgeving en is derhalve ideaal geschikt voor contact met levensmiddelen.

Het materiaal zorgt voor een significantie verlaging van de wrijvingscoëfficient van de gecoate onderdelen en verhoogt de levensduur en de beschikbaarheid van de apparatuur. Het verbetert ook de productveiligheid en reduceert kosten omdat smeermiddelen volledig achterwege kunnen blijven.

Als er geen ruimte voor glijlager is

Laagdiktes van 60 tot 120 µm zijn mogelijk. “Vooral voor plaatsen waar er geen ruimte is voor een glijlager, is het coaten van de bewegende delen die aan slijtage worden blootgesteld een goed idee”, legt Stefan Loockmann-Rittich, hoofd van de iglidur glijlagertechniekdivisie van igus GmbH, uit.

igus heeft de levensduur van de gecoate onderdelen getest in haar eigen laboratorium in Keulen. Hier werd in diverse testopstellingen een met IC-05 gecoat onderdeel vergeleken met een identiek onderdeel dat gecoat was met het standaard materiaal IC-01. Het IC-05 gecoate component behaalde hierbij een 4 maal langere levensduur.

Behalve IC-05 biedt igus nog 5 andere coating-materialen, bijvoorbeeld voor toepassingen in het hogetemperaturen-bereik of met een hoge chemische resistentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven