Nieuwe 3D-inspectiecel op Euroguss • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe 3D-inspectiecel op Euroguss

Nederlands hightechbedrijf senseIT toont op vakbeurs Euroguss in Neurenberg de val-IT Flex. Dit is een nieuwe gebruikersvriendelijke 3D-inspectiecel voor het inline controleren van componenten, die qua afmetingen  in een cilinderpassen. De software kan afwijkingen uiterst nauwkeurig signaleren.

De val-IT Flex 3D-inspectiecel controleert het gehele contour van het component (met een diameter van maximaal 440 mm bij 240 mm) op compleetheid en maatvoering. Dit gebeurt in 30 seconden, en kan manonafhankelijk, meldt het bedrijf. De inspectiecel is inzetbaar voor controle op zowel compleetheid als 3D-geometrie.

Het component wordt op een rotatietafel geplaatst en door meerdere camera’s van boven, onder en opzij ‘gefotografeerd’. Doordat het object draait, maken alle afzonderlijk gemaakte point clouds een totale 3D-weergave van dit object. De val-IT Flex vergelijkt vervolgens deze 3D-weergave met het eerder ingelezen, oorspronkelijke mastermodel, zodat alle afwijkingen direct inzichtelijk zijn.

Inzicht in fouten

De gegevens van de scan en de vergelijking met het mastermodel worden door de val-IT Flex verzameld en opgeslagen. Dit kan dan per batch, type of tijdsperiode worden gepresenteerd. Doordat zo informatie wordt verzameld, onder meer over terugkerende fouten bij de gescande componenten, ontstaat gemakkelijk en snel inzicht in fouten die voortkomen uit de productie of het transport.

Het inleren van nieuwe (of gewijzigde) producten kan door een gekwalificeerde medewerker zelfstandig worden uitgevoerd evenals het ingeven van tolerantievelden. De inspectiecel bevat een gebruiksvriendelijke applicatie op een touchpanel met diverse functionaliteiten.

3D-inspectie

Het Delftse senseIT is gespecialiseerd in de ontwikkeling en levering van volledig automatische 3D-inspectiecellen. Zo heeft het bedrijf een systeem dat in lijn met de finishing een ruw gietdeel transmissiehuis 8HP inspecteert op volledigheid, vervormingen, bewerkingstoeslagen en algemene geometrie.

De systemen, gebaseerd op 3D-vision, kunnen zowel automatisch als handbediend in bedrijf worden gesteld. De oplossingen zijn niet alleen geschikt voor gietwerk, maar in principe voor alle metaalverwerkende processen waaronder ook plaatbewerking en smeden. Het gaat om ruwe gietdelen, bewerkte halffabricaten en samengestelde componenten.

Op Euroguss

SenseIT presenteert zich samen met partner Manders Automation uit Venray  op de Euroguss (16-18 januari 2018) in Neurenberg. De val-IT Flex wordt daar live gedemonstreerd in hal 7, stand 7.869.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven