Nieuw systeem maakt cobot mobiel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuw systeem maakt cobot mobiel

De lineaire assen van Rollon bereiken snelheden tot 5 m/s en versnellingen tot 50 m/s2 (foto: Dahl Automation).

Rollon en Dahl Automation hebben een nieuw lineair systeem ontwikkeld waarmee robots zich kunnen verplaatsen. Dahl Linear Move maakt de lichte, flexibele cobots van Universal Robots mobiel en vergroot hun reikwijdte daardoor. Dat meldt AT Aandrijftechniek.

Met de Dahl Linear Move rijdt een cobot over het lineaire systeem heen en weer zodat deze op meerdere plaatsen taken kan uitvoeren. Dit zorgt voor efficiëntere benutting, flexibelere processen en lagere kosten.

Het complete pakket bestaat uit een lineaire as van Rollon, een servoversterker van B&R en software van Dahl voor eenvoudige integratie met de robot. Deze is hierdoor in korte tijd klaar voor gebruik.

Plug and play

Het bewegingssysteem is volledig aangepast aan de robots van het Deense Universal Robots. De ‘plug and play’ oplossing vereist geen bijzondere programmeerkennis.

Het lineaire systeem is gemakkelijk via de intuïtieve interface van Universal Robots te configureren en te bedienen. Ook veranderingen in de productie-layout kan de gebruiker snel en eenvoudig zelf uitvoeren.

Linear Move

Rollon gebruikt lineaire eenheden van de Robot-serie uit het Plus System (Actuator Line) of de open R-Smart assen uit dezelfde productfamilie. De lineaire assen hebben een hoge systeemstijfheid, belastbaarheid, momentbesturing, rijsnelheid en positioneernauwkeurigheid. Ze bestaan uit een geëxtrudeerd en geëloxeerd vierkant aluminium profiel.

Vier loopwagens

De aandrijving gebeurt met behulp van een met staal versterkte polyurethaan tandriem. De cobot rijdt over twee parallelle profielrail-geleidingen met in totaal vier loopwagens, die alle optredende belastingen en momenten opvangen. De oplossing kenmerkt zich volgens de bedrijven door een onderhoudsarme werking, laag geluidsniveau en lange levensduur.

Vanaf komend voorjaar

De nieuwe eenheid is najaar 2018 voor het eerst gepresenteerd en zal vanaf komend voorjaar vanuit de online showroom Universal Robots+ leverbaar zijn. Het systeem is compatibel met alle UR-modellen van de e-Series en de CB3 Generation vanaf versie 3.7 en besturing CB 3.1. Het verplaatsingssysteem is geschikt voor montage aan wand, vloer en plafond.

Bekijk de werking als palletiseersysteem:

https://youtu.be/h2p-3fML66M

Eén reactie op “Nieuw systeem maakt cobot mobiel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven