Nieuw record voor Nederlandse productie • Metaal Magazine
Nieuws

Nieuw record voor Nederlandse productie

1

De productie van de Nederlandse industrie lag in november op het hoogste niveau ooit. Dat meldt het CBS. Bij de voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie kromp in het voorjaar van 2020 de productie snel, tot in mei 2020 een dieptepunt bereikt werd (index 96,5). Daarna is een stijgende lijn ingezet die dus in november 2021 tot een nieuw record (117,6) leidde. Van oktober op november steeg de productie met 0,6 procent.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in november 10,6 procent hoger dan in november 2020. Een maand eerder kwam de groei uit op 9,9 procent.

Als gekeken wordt naar de gemiddelde dagproductie in volume naar bedrijfsklasse in november 2021, dan springt de machine-industrie eruit. Deze bedrijfsklasse haalt met 58,7% opnieuw de hoogste stijging ten opzichte van november 2020. Het is wederom de grootste stijger onder de grotere branches.

Na de productie van machines, stijgt de productie van elektrische en elektronische apparaten het snelst, met een procentuele stijging van 11,3%, gevolgd door de productie van metaalproducten, met 7,9%.

Grootste daling

De reparatie en installatie van machines maakt de grootste daling door. Die stond in november vorig jaar op -13,6% ten opzichte van november 2020.

Bijna drie kwart van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in november meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De industrie als geheel zag de gemiddelde dagproductie in volume met 10,6% stijgen.

Ondernemers in de industrie waren in december 2021 minder positief dan een maand eerder. Toch lag het producentenvertrouwen nog ruim boven het langjarig gemiddelde.

Producentenvertrouwen Duitsland stijgt

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) nam in december toe, na 5 maanden op rij een daling te hebben doorgemaakt.

Ondernemers waren optimistischer over de verwachte bedrijvigheid, maar wat minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in november met 2,4% in vergelijking met een jaar eerder.

Lees ook:

‘Groei NL-industrie is laagste sinds eind 2020’ (3 januari 2022)

Grootste productiegroei machine-industrie (12 augustus 2021

‘Investeer in productiecapaciteit’ (22 december 2021)

‘Industrie Nederland herstelt krachtig’ (5 januari 2021)

Industrie is optimistischer (3 december 2020)

1 reactie op “Nieuw record voor Nederlandse productie

  1. De omzetten zijn voornamelijk gestegen door het duurder worden van de grondstoffen!
    Dit wordt direct doorberekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven