Ga naar hoofdinhoud

Nieuw materiaal voor clip- en flenslagers

Plaatmetaal doorvoeren met iglidur K230 smeermiddelvrije clip- en flenslagers (afbeelding: igus).

Igus heeft een nieuw tribo-plastic materiaal ontwikkeld voor clip- en flenslagers om metaalplaten door te voeren. Dit materiaal, iglidur K230, is zeer elastisch, flexibel, slijtvast, smeermiddelvrij, chemisch resistent en bestand tegen vochtinvloeden. De lagers zijn, zelfs onder extreme omstandigheden, bestand tegen hoge kantbelastingen.

Feed-constructies hebben volgens het bedrijf meestal geen mogelijkheid om een glijlager in een montage-opening of in een behuizing te persen om deze te fixeren. In plaats daarvan, moet een lager uitgelijnd zijn voor het gestanste deel (dat doorgaans vrij ruw is) om zo de as veilig te geleiden.

Cliplagers

Voor dergelijke gevallen heeft igus cliplagers in het programma. De naam hangt samen met de manier van monteren. Het glijlager met sleuf wordt namelijk door het perforatiegat geleid met de kleinste van de twee flenzen, om vervolgens op zijn plek te worden vastgeklikt (‘geclipt’).

Er zijn ook lagers waarbij de tweede flens wordt gevormd door het omzetten van flensdelen, nadat het gat is geplaatst. Daarvoor wordt bijvoorbeeld gekozen om wrijving en geluid in autostoelen te verminderen.

Elastisch en flexibel

Het smeermiddelvrije materiaal iglidur K230, dat nieuw is ontwikkeld door igus, is uiterst elastisch en flexibel, waardoor het ideaal is voor flens- en clip-lagers.

Uitgebreide testen in het eigen igus-laboratorium tonen aan dat het high-performance kunststof, qua slijtvastheid behoort tot de beste iglidur standaard materialen.

Omdat het weinig vocht absorbeert, zijn ook toepassingen in vochtige omgeving mogelijk. Het nieuwe materiaal kan tevens worden toegepast bij hoge temperaturen (tot maximaal 130°C).

Iglidur K230 is speciaal voor clip- en flenslagers in maatwerk-ontwerpen. Op verzoek is het ook beschikbaar in de vorm van glijlagers in standaard maten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven