Nefit last met friction stir welding • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nefit last met friction stir welding

Voor warmtewisselaars van de nieuwe Trendline HR-ketels heeft Nefit gekozen voor wrijvingsroerlassen (friction stir welding) als verbindingstechniek. Deze lastechniek waarborgt een optimale warmte-overdracht.

Friction Stir Welding werkt met wrijvingswarmte opgewekt door een roterende stift en maakt het mogelijk om aluminium spanningsvrij aan elkaar te lassen zonder het te smelten. Dit vergroot de precisie en verhoogt de productkwaliteit. Deze zogeheten ‘high speed’-warmtewisselaar is in het Nefit Kenniscentrum ontwikkeld met behulp van simulatietechnieken.

  FSW friction stir welding wrijvingsroerlassen

Om een goede warmteoverdracht te hebben over het gehele oppervlak van de wisselaar was de speciale lastechniek friction stir welding nodig. De warmtewisselaar is twee keer zo klein als wisselaars met een vergelijkbaar vermogen (foto’s: Nefit)

 

Nefit TrendLine wisselaar

 

Het resultaat van het ontwerp- en productieproces is een compacte blokvormige warmtewisselaar met gepatenteerde waterkanalen. Deze aluminium wisselaar combineert een groot oppervlak met een relatief geringe massa, waardoor de ketel snel reageert op een warmtevraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven