Ga naar hoofdinhoud

Nefit Industrial vernieuwt tijdens verhuizing

Op het nieuwe FMS-systeem zijn vijf bestaande Okuma-bewerkingscentra (vier MA400HA en een MA40HA) aangesloten

Nefit Industrial is onlangs verhuisd naar een nieuw onderkomen in Deventer. Gelderblom uit Houten verzorgde de complete overheveling van de verspanende afdeling. De verhuizing was een goede gelegenheid om ingeroeste procedures eens kritisch tegen het licht te houden.

De draaimachines en bewerkingscentra in de verspanende afdelingen zijn overwegend van het fabricaat Okuma, geleverd door Gelderblom. Voor de reiniging van de machines tekende PH Plus Solution te Heumen. Automatiseerder Fastems zorgde voor een complete update van de FMS-installatie. De eindverantwoordelijkheid lag echter bij Gelderblom. Een belangrijke vernieuwing in het kader van de verhuizing vormde de introductie van een nieuw koelsmeermiddel van Zeller+Gmelin, geleverd door Lubes Industries te Lochem.

Minimale productieonderbreking

“Het nieuwe onderkomen is een flinke stap vooruit,” zegt Remco Roesink, manager van de verspaningsafdeling. “Tot na de zomer van vorig jaar zaten we op één complex en liepen sommige afdelingen dwars door elkaar. Dat was niet erg werkbaar en vandaar de verhuizing. Een deel van de productie is uitbesteed en in plaats van het bestaande FMS-systeem over te brengen, hebben we geïnvesteerd in een nieuwe installatie. Daardoor bleef de onvermijdelijke productieonderbreking beperkt en konden eind december de activiteiten hervat worden.”

De investering in een nieuwe FMS-installatie was mogelijk omdat geen van de aangesloten Okuma’s vervangen moest worden, hoewel enkele er al de nodige dienstjaren op hadden zitten. “Achteraf een goede keuze,” zegt Roesink. “Niet alleen doordat we daardoor onze totale stilstandtijd sterk konden beperken, maar ook omdat we nu over een hoogwaardig flexibel productiesysteem beschikken dat werkt met de nieuwste software en met machines die volledig aan de specificaties qua productiviteit en precisie voldoen.”

Ook de meeverhuisde robotcellen zijn voorzien van Okuma-machines voor bewerking van gietijzeren producten.
Ook de meeverhuisde robotcellen zijn voorzien van Okuma-machines voor bewerking van gietijzeren producten.

Plakprobleem

Een andere belangrijke vernieuwing in het kader van de verhuizing betreft de keuze van een nieuw koelsmeermiddel. Vanuit een centraal mengsysteem wordt het koelsmeermiddel naar de vijf Okuma machines van het nieuwe FMS-systeem overgebracht. Daarbij is gekozen voor een nieuw type koelsmeermiddel, Zubora 65 H Ultra van het Zuid-Duitse Zeller+Gmelin. Als leibaanolie wordt Divinol T6 EP ISO 68 van dezelfde fabrikant ingezet zodat een onderlinge optimale afstemming gewaarborgd is. Roesink: “In de oude situatie hadden we al geruime tijd te kampen met gereedschappen die bleven plakken in het kettingmagazijn of de machinespil door het gecombineerde effect van warmte en druk op het synthetische smeermiddel dat we gebruikten.” Het nieuwe product is vrij van stoffen zoals nitriet, chloor, secundaire amine, formaldehyde-afscheidende stoffen en boorzuur. Ook is Zubora 65 H Ultra geheel vrij van bactericiden en dicyclohexylamine (DCHA). De stabiliteit van het middel is goed; het houdt machines, gereedschappen en wisselaars schoon evenals de producten en laat geen kleverige laag achter. De universele koelsmeerstof is inzetbaar voor alle materialen (gietijzer, titanium, aluminiumlegeringen voor luchtvaarttoepassingen enz.) en geschikt voor ultra clean productie.

Remco Roesink (l.) van Nefit Industrial en Evert Rook van Lubes Industries voor het centrale mengsysteem van waaruit de diverse FMS-machines via een leidingstelsel van het nieuwe koelsmeermiddel Zubora 65 H Ultra worden voorzien
Remco Roesink (l.) van Nefit Industrial en Evert Rook van Lubes Industries voor het centrale mengsysteem van waaruit de diverse FMS-machines via een leidingstelsel van het nieuwe koelsmeermiddel Zubora 65 H Ultra worden voorzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven