Nederlandse toelevering in teken van automatisering en krachtenbundeling • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse toelevering in teken van automatisering en krachtenbundeling

Een rondgang medio maart over de ESEF 2006 maakt één ding snel duidelijk: automatisering staat bij iedere toeleverancier hoog op de agenda. Maar als de tekenen niet bedriegen vormt schaalvergroting en krachtenbundeling een volgende trend, met de wens van OEM’ers als dwingend motief.

Een mooi voorbeeld van verregaande automatisering bij toeleveranciers vormt de Astro 100 NT robotkantpers van Amada bij de BOZ Group in Bergen op Zoom, een machine die tijdens de ESEF elders op de Jaarbeurs werd bekroond met de platina Techni-Show Innovatie Award. Bijzonderheid bij deze machine is dat de op het voorfront van de machine bevestigde robot naast de plaathandling ook de gereedschapwisseling voor zijn rekening neemt.

Ook Goma in Hengelo (Gld) heeft recent twee robotkantpersen aangeschaft, overigens zonder gereedschapwisseling. Goma heeft daarnaast bij het ponslaseren geïnvesteerd in een automatische 2D meetmachine met scanner van RWE.

Aluminium Gieterij Oldenzaal heeft sinds kort de nabewerking van de gietstukken in eigen huis gehaald in de vorm van een volautomatische horizontale freesmachine van Victor met robot.

Voor een soortgelijke vorm van flexibele automatisering, in dit geval rond een bewerkingscel van Chiron, werd Rena non-ferro gieterij in Maasbree beloond met een ESEF Engineering Award (EEA).

Bij een andere winnaar van een EEA, de profielslijpcel van SMS in Tilburg, draait het ook al nadrukkelijk om automatisering.

Naast automatisering valt ook nog veel te winnen door een innovatieve benadering van het productieproces, leert onder meer het rubberpersen bij Phoenix in Eindhoven. Het bedrijf heeft pas een tweede rubberpers gebouwd met dubbele capaciteit qua productafmeting (1100 mm x 1500 mm, tot 200 mm diep) en druk (65.000 kN).

‘Bundeling van krachten’ is een thema dat nu echt aan urgentie lijkt te winnen. Onder OEM’ers groeit de behoefte om grotere delen van de supply chain uit te besteden, compleet met bijbehorende competenties als engineering en inkoop. Dat vergt meer schaalgrootte en slagkracht, sommige OEM’ers hanteren naar verluidt een ondergrens van 25 topengineers en vijftien inkopers.

Vorig jaar al zag de NTS Group het levenslicht, waarbij de engineerinkracht van te Strake in Deurne werd gekoppeld aan de slagkracht van Nebato in Bergeyk op het gebied van de daadwerkelijke productie.

Aan de vooravond van de ESEF 2006 werd de ‘strategische alliantie’ aangekondigd tussen Frencken Group, Bosch Rexroth Electric Drive and Controls (het vroegere Nyquist), Centre for Concepts in Mechatronics (CCM) en Ruco Industries.

Binnenkort in Metaal Magazine in de vorm van een nabeschouwing meer informatie over de ESEF 2006

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven