Als de Tweede Kamer niet snel bijstuurt, gaat Nederland de technologische slag missen. Dat zegt FME-voorzitter Theo Henrar voor ‘Verantwoordingsdag’. “Begrotingswijzigingen uit de voorjaarsnota dreigen averechts uit te pakken voor de energietransitie. Er is onvoldoende aandacht voor bedrijven die de klimaatplannen feitelijk mogelijk maken.”
“FME-leden bouwen de schepen die windturbines op zee installeren, produceren de elektrische bussen in onze binnensteden, doen R&D naar de beste batterijen en produceren onze warmtepompen en duurzame bouwmaterialen”, geeft hij aan.
“En, minder zichtbaar voor iedereen, achter die bedrijven zit een keten van toeleveranciers die uitkomt bij de primaire industrie.”
Sentiment voor maakbedrijven ‘zeer matig’
Henrar noemt het sentiment onder politici en beleidsmakers voor maakbedrijven en industrie op dit moment “zeer matig”.
“Toch willen we in Nederland allemaal duurzame mobiliteit, groene stroom uit ons stopcontact en volledig recyclebare producten. Dat duidt op een grote maatschappelijke denkfout.”
“Wat we zien in de voorjaarsnota is dat deze gehele keten in de maakindustrie de zware lasten voor de energietransitie moet dragen, en er nauwelijks iets voor terug krijgt”, stelt hij.
‘Productie afgeschaald en verplaatst’
“Allemaal zonder ondersteuning om de overstap te maken naar duurzame bronnen. En ja; de CO2-uitstoot zal dalen en het nationale Excelsheet met CO2-uitstootcijfers zal gaan kloppen. Maar alleen omdat productie wordt afgeschaald en verplaatst.”
De FME-voorzitter wijst op buurlanden die juist de ruimte pakken die de EU biedt om het eigen bedrijfsleven te helpen de energietransitie vorm te geven.
“In Duitsland en Frankrijk lijkt meer realiteitszin als het gaat om de vraag waar onze duurzame technologie uiteindelijk vandaan komt.”
“En je ziet het effect daarvan: essentiële bedrijven voor de energietransitie in Nederland overwegen te vertrekken naar het buitenland.”
‘Geen perspectief in de plannen’
Hij mist perspectief in de plannen om echt de overstap te maken naar nog duurzamere maakbedrijven in Nederland.
“Extra heffingen zouden terug moeten vloeien naar die sectoren in de vorm van innovatiesubsidies of netverzwaring nabij bedrijventerreinen om zo te kunnen elektrificeren”, geeft hij aan
Henrar komt met zijn uitspraken aan de vooravond van Verantwoordingsdag, op 17 mei in de Tweede Kamer.
Lees ook:
FME: Breed gedragen, meerjarig industriebeleid nodig (31 mei 2022)